Nieuws

Advocaten Patrick van M. en Rosello van T.: ‘Justitie schaakt met strafdossiers’

Justitie zou ‘schaken’ met dossiers in een aantal grote strafzaken. Dat zeggen de advocaten van twee mannen die terechtstaan voor het voorbereiden van de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Ahmet G.

Wouter Laumans
De Turks-Amsterdamse crimineel Ahmet G. werd op 16 maart 2019 neergeschoten bij zijn toenmalige woning aan de Grote Wielen in Amstelveen-Westwijk.  Beeld Michel van Bergen
De Turks-Amsterdamse crimineel Ahmet G. werd op 16 maart 2019 neergeschoten bij zijn toenmalige woning aan de Grote Wielen in Amstelveen-Westwijk.Beeld Michel van Bergen

Volgens justitie brachten Patrick van M. en Rosello van T. nauwgezet het leven van Ahmet G. in kaart. Zo schaduwden ze hem langdurig en werden er videobeelden gemaakt van hem en mensen in zijn omgeving. Volgens het Openbaar Ministerie was het doel van deze observaties om Ahmet G. op enig moment te liquideren. Vrijdag werden straffen van ruim zes jaar geëist.

De Turks-Amsterdamse crimineel Ahmet G. werd op 16 maart 2019 neergeschoten bij zijn toenmalige woning aan de Grote Wielen in Amstelveen-Westwijk. Doordat het wapen van de schutter haperde, overleefde G. de aanslag. Zijn dochter raakte daarbij gewond: het meisje werd in haar enkel geraakt. Beide mannen worden niet verdacht van de aanslag.

Advocaat Ruud van Boom betoogde dat ‘uit niets’ blijkt dat het duo meer deed dan inlichtingen verzamelen. “Mogelijk dat verdachten filmpjes hebben gemaakt om deze later te verkopen.” De optie dat de verdachten mogelijk zouden hebben gefungeerd als spotters, verwierp hij. Net als het idee dat ze van plan zouden zijn geweest om een liquidatie uit te voeren.

‘Roze bril’

In opgenomen gesprekken hadden de twee mannen het over ‘die Turk’. Ook werd er gezegd: ‘Hij gaat eraan. We gaan niet weg met niks’. Dat het Openbaar Ministerie in deze en andere opgenomen gesprekken een moordplan hoorde, lag volgens Van Boom aan de ‘roze bril’ waardoor was gekeken door justitie. “Er zijn geen voorwerpen in beslag genomen waaruit blijkt dat ze een moord aan het voorbereiden waren. Geen wapens, geen bivakmutsen, geen zwarte kleding.”

Hajé Weisfelt, de advocaat van Rosello van T., stelde net als Van Boom dat het OM doelbewust informatie heeft achtergehouden. Daarmee verwees hij naar het feit dat er nogal wat kruisbestuiving bestaat tussen deze zaak en andere geruchtmakende strafzaken.

Zo gold Robin van O., die door justitie wordt beschouwd als hoofdverdachte in de zaak rond de martelcontainers in Wouwse Plantage, in deze zaak aanvankelijk als een van de verdachten. Het feit dat hij in uiteindelijk niet vervolgd werd, vonden beide raadslieden veelzeggend. Volgens de raadslieden is het OM aan het ‘schaken’ met diverse strafdossiers.

Marchanderen

“Als Van O. in deze zaak veroordeeld zou worden, zou hij niet in de zaak van de martelcontainers veroordeeld kunnen worden,” betoogde Van Boom. Om te onderbouwen dat er met dossiers gemarchandeerd wordt, werden ook stukken uit de zaak Sartell aangehaald. Die zaak draait om de verdenking van grootschalige drugshandel door Roger P., ook wel bekend als Piet Costa.

De twee advocaten betoogden dat hun cliënten moeten worden vrijgesproken.

Volgens het OM is er geen sprake van schaken en hebben de raadsmannen ‘hapsnap’ uit andere dossiers geput.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden