Advocaten: ontslagen directeur Cornelius Haga Lyceum kan niet worden gemist

Wie krijgt de leiding over het islamitische Cornelius Haga Lyceum? Die vraag stond donderdag centraal in een kort geding in de rechtbank Amsterdam, waar de bestuurders die elkaar de afgelopen weken hebben ontslagen tegenover elkaar stonden.

Bas Soetenhorst
null Beeld ANP
Beeld ANP

De zaak was aangespannen door directeur Soner Atasoy, die met bestuurssecretaris Sadrettin Karadag is geschorst en/of ontslagen door bestuursvoorzitter Mohammed Laamimach. Die laatste besloot daartoe na ‘ernstige signalen’ over het opereren van Atasoy. Begin vorige maand stuurde de medezeggenschapsraad een brandbrief vol klachten over niet nagekomen toezeggingen van de directeur. Daarbovenop kwam een klacht van een economiedocent die ten onrechte door Atasoy zou zijn berispt en dreigde met een rechtszaak, plus berichtgeving in NRC over het afluisteren van medewerkers van de Onderwijsinspectie door de directeur.

Laamimach schorste Atasoy om onafhankelijk onderzoek naar de vermeende misstanden mogelijk te maken. Dinsdag zette hij die schorsing om in ontslag op staande voet. Gisteren werd Laamimach op zijn beurt ontslagen door Atasoy en Karadag.

Volgens zijn advocaat is Laamimach al enige tijd doelwit van een hetze op social media en voelt zijn gezin zich niet veilig. Hetzelfde geldt voor personeel en leerlingen, aldus Laamimach. “Het gevoel van veiligheid is helemaal weg.”

Atasoys advocaten stellen dat hun cliënt ‘ernstig wordt gecriminaliseerd’ door een ‘campagne’ van Laamimach, met lekken naar de pers en vergaande beschuldigingen. “Alles wordt uit de kast gehaald om de heer Atasoy zwart te maken.”

‘Masterplan’

De voorzitter zou bezig zijn met een chaotische staatsgreep en een ‘masterplan’ om de macht te grijpen. “Als ware het een spelletje mens-erger-je-niet tracht hij zijn medespelers één voor één als pionnen te slaan.”

De directeur doet de beschuldigingen over afluisteren af als laster. Dat op de school een angstcultuur zou heersen is een verhaal dat volgens hem in de wereld is gebracht door de voormalige godsdienstcoördinator. “Dat is de mening van één persoon.”

Secretaris Karadag beschuldigde Laamimach van ‘laag bij de gronds’ gedrag, door te liegen over een telefoongesprek waarmee hij zou hebben deelgenomen aan de vergadering waarin Atasoy werd geschorst. Karadags deelname was noodzakelijk voor een geldig besluit. Het gaat om een gesprekje van 32 seconden. Volgens Karadag heeft hij daarin alleen gezegd niet te kunnen vergaderen. “Er is helemaal niet gesproken over wel of niet stemmen.” Dat Laamimach hierover volgens Karadag liegt, noemt hij ‘heel kwalijk’. “Als mens, wij zijn moslims, we hebben een verantwoordelijkheid richting God.”

Interim-bestuurder

Laamimach ontkent uit te zijn op de macht. In de coulissen staat volgens hem een interim-bestuurder klaar om de leiding over te nemen gedurende een onafhankelijk onderzoek.

Atasoys advocaten stelden dat de directeur moeilijk kan worden gemist met zijn ‘ervaring en kunde’. Atasoy verwierp een voorstel van de rechter waarbij alle betrokkenen in ieder geval voorlopig het veld zouden ruimen. Dat is niet nodig, aldus de directeur, omdat op de werkvloer zijn instructies nog altijd worden nageleefd. Wel is hij bereid het aantal bestuursleden uit te breiden.

Nieuwe rechtszaak

Atasoy kondigde alvast een nieuwe rechtszaak aan tegen zijn ontslag op staande voet. Laamimachs advocaat erkende dat dit een vergaande stap is en focuste op de noodzaak van Atasoys schorsing.

De rechter doet aanstaande woensdag uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden