Nieuws

Advocaten: ‘Moreno B. lijkt in niets op signalement schutter Derk Wiersum’

Een gepantserde auto arriveert maandagmorgen bij de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol. Beeld ANP
Een gepantserde auto arriveert maandagmorgen bij de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol.Beeld ANP

Moreno B. (32), die volgens justitie waarschijnlijk advocaat Derk Wiersum doodschoot, lijkt in niets op de signalementen die ooggetuigen gaven. Waar zij spraken van een slanke, getinte, heel jonge man, is B., aldus zijn nieuwe advocaat Gerald Roethof, ‘pikzwart’, ‘dubbel gespierd’ en heeft hij dreadlocks.

Paul Vugts

Moreno B., gehuld in een zwart T-shirt, voldoet inderdaad aan de beschrijving die broer en zus Gerald en Machteld Roethof van hun cliënt geven, tijdens weer een inleidende zitting in de zaak rond advocaat Derk Wiersum.

Het was maandagmorgen voor het eerst dat alle drie de hoofdverdachten van betrokkenheid bij de moord op de advocaat van kroongetuige Nabil B. aanwezig waren in de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol.

“We mogen niet negeren wat de ooggetuigen gezien en gezegd hebben. Deze persoon kan de schutter niet zijn,” aldus Gerald Roethof. Tevens waarschuwde hij voor ‘tunnelvisie’ van de recherche, doordat het onderzoek onder grote druk staat.

Geen tiener

“Als we constateren dat een omschrijving van de schutter door ooggetuigen zo verschrikkelijk afwijkt van het uiterlijk van een persoon, moet u daar mijns inziens wat mee doen.” De raadsman haalde persberichten aan waarin de schutter aanvankelijk was gekenschetst als ‘16 tot 20 jaar oud’. Tot de rechtbank: “U kunt toch niet zeggen dat u hier iemand ziet met het uiterlijk van een tiener?”

Het Openbaar Ministerie herhaalde sterke ‘indicaties’ te zien dat Moreno B. de schutter is, maar dat ze het standpunt over de rolverdeling van de uitvoerders nog niet definitief wil innemen.

De aanklagers erkennen dat Moreno B. niet lijkt op de compositietekening van de schutter. Toch vinden ze dat hij in de cel moet blijven op grond van vele andere bewijzen dat hij de moord op Wiersum ‘heeft medegepleegd’, samen met ‘chauffeur’ Giërmo B.

In de zaken tegen Giërmo B. (35) en Anouar Taghi (27) werden maandag met name eerder gedane zetten herhaald. De rechtbank besloot dat alle drie de verdachten in de cel moeten blijven.

‘Totaal niet betrokken’

Moreno B. maakte zeer beknopt gebruik van zijn recht op het laatste woord. “Ik heb meneer Wiersum helemaal niet vermoord. Ik ben totaal niet betrokken bij dit.”

Giërmo B. beklaagde zich dat hij al bijna een jaar in voorarrest zit op een verdenking van een moord waarbij hij ‘totaal niet betrokken’ is. “Het blijft maar doorgaan. Op wat? Op dna in een auto die bij me is aangetroffen? Hier moet een eind aan gemaakt worden.” Ook de media moeten ophouden onwaarheden te verspreiden, stelde hij.

Anouar Taghi, die met zijn bende de gestolen auto’s zou hebben geleverd die bij de moord zijn gebruikt, was zoals altijd strak in het pak gestoken. Hij hield opnieuw een uitvoerig pleidooi waarin hij stelde onschuldig te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden