Liveblog Marengo

Advocaten kroongetuige Nabil B. wraken rechtbank Marengo-proces

De advocaten van Nabil B., kroongetuige in de zaak tegen Ridouan Taghi, hebben de rechtbank gewraakt vanwege een ‘schijn van partijdigheid’.

Bij de gerechtsbunker in Osdorp. Beeld EPA
Bij de gerechtsbunker in Osdorp.Beeld EPA

De rechtbank wekt een ‘schijn van partijdigheid’, stelde Peter Schouten, een van de advocaten van Nabil B. Dit gebeurde nadat een verzoek van de advocaten door de rechtbank werd afgewezen. Zij wilden alleen achter gesloten deuren toelichten waarom Nabil B. geen verklaringen wilde afleggen als verdachte. De wraking volgde op een chaotische zitting in het Marengo­proces.

Daarin zou vrijdag de moord op Hakim Changachi op 12 januari 2017 worden besproken. Omdat Nabil B. geldt als verdachte in deze moordzaak verplichtte de rechtbank hem om, net als de andere verdachten in deze zaak, aanwezig te zijn

Nabil B. schortte onlangs zijn kroongetuigedeal met het OM op, omdat hij ‘ernstige problemen’ zou ondervinden in besprekingen over zijn veiligheid.

Bij aanvang van de zitting gaf zijn verdedigingsteam aan dat B. niets zou gaan zeggen vanwege persoonlijke omstandigheden. “Het gaat om problemen van zéér persoonlijke en medische aard,” aldus advocaat Onno de Jong, die aanbood om deze achter gesloten deuren, dus zonder pers en de advocaten van de verdediging, toe te lichten.

Zand in de machine

Dat wekte wrevel bij de advocaten van de verdachten. Volgens hen speelde B. ‘een spel’. Nico Meijering stelde dat er door B. en diens verdedigingsteam doelbewust zand in de machine werd gestrooid. “Hij wil meer geld voor zichzelf en zijn familie. Het gaat om geld.” Zaken als veiligheid en gezondheid waren, volgens de raadsman, slechts ‘een gelegenheidsargument’.

Meijering memoreerde dat er na afloop van de zittingsdag waarop bekend werd dat Nabil B. zijn overeenkomst met het OM had opgeschort tv-optredens waren van zijn advocaten en vertrouwenspersoon Peter R. de Vries.

“De media zijn uitgebreid te woord gestaan. Ik hoorde Peter R. de Vries klagen dat er 80 uren niet zijn vergoed en dat het Team Getuigen ­Bescherming (TGB) deed alsof ze het allemaal uit eigen zak moet betalen. Toen gingen bij mij alle seinen op rood. Zo denkt men kennelijk in het team van Nabil B. Ze zien het als een onuitputtelijke put van geld. Het TGB heeft gelijk. Het moet uit hun eigen zak komen. Het komt uit ons aller zak. Die van de belastingbetaler.”

Volgende week

Het verzoek van de advocaten van B. om achter gesloten deuren toe te lichten wat de persoonlijke omstandigheden waren, werd afgewezen. De reden waarom B. niet wil verklaren, kan van belang zijn voor andere verdachten, oordeelde de rechtbank. De rechtbank wil hun zaken niet behandelen zonder de verdachten en hun raadslieden. Die beslissing accepteerden de advocaten van de kroongetuige niet. “Een soortgelijk verzoek in de zaak van Taghi werd wel door de rechtbank gehonoreerd.”

De wrakingskamer beslist ‘uiterlijk’ volgende week vrijdag over het wrakingsverzoek. Als het verzoek wordt afgewezen, kan de omvangrijke strafzaak verdergaan. Anders moeten er nieuwe rechters op de zaak worden gezet. Dan zal er een flinke vertraging optreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden