Advocaat wil diepgaand onderzoek naar contact OM en Dubai in liquidatiezaak Khalid J.

Leon van Kleef, de advocaat van liquidatieverdachte Khalid J. (35), wil in diens strafzaak een diepgaand onderzoek naar de contacten van de Nederlandse autoriteiten met Dubai. J. én zijn twee advocaten werden daar geobserveerd in een poging de toen voortvluchtige Ridouan Taghi te vinden.

Paul Vugts
Leon van Kleef Beeld ANP
Leon van KleefBeeld ANP

Khalid J., die volgens Van Kleef legaal in Dubai woonde, werd begin dit jaar gearresteerd en als ‘ongewenst vreemdeling’ op het vliegtuig gezet. Daaraan lag geen uitleveringsverzoek of een rechterlijk oordeel ten grondslag.

Van Kleef wil alle communicatie tussen Nederland en Dubai inzien en een forse reeks getuigen uit de opsporing verhoren. Hij wil onder anderen officieren van justitie bevragen, teamleiders van de recherche, de toenmalige verbindingsofficier van Nederland in Dubai en een hoge functionaris uit Dubai die met ‘Captain Magid’ wordt aangeduid.

Van Kleef: “De Verenigde Arabische Emiraten zijn kampioen in het opnemen, afluisteren, gezichtsherkenning… Wie zegt mij dat dat daar niet is gebeurd?”

Khalid J. schrijft in een aan de rechtbank overgelegde brief dat hij in Dubai is bedreigd met marteling. Nota bene op een kantoor van interpol zou hem verteld zijn dat hij naar een plek zou worden gebracht waar hij ‘huilend op zijn knieën zou smeken dat hij daar weer weg zou mogen’.

Engelen des doods

De lokale autoriteiten zouden hem hebben gezegd dat ze ‘alles van hem wisten’. De Nederlandse autoriteiten hadden medegedeeld dat hij onderdeel uitmaakte van de criminele organisatie van Ridouan Taghi, die in de grootschalige drugshandel zat en moordde. De organisatie zou met een Korantekst aangeduid worden als ‘engelen des doods’.

Die volgens Khalid J. en zijn advocaat ten onrechte gelegde link met Taghi was levensgevaarlijk, aangezien Taghi door de Nederlandse autoriteiten zou zijn neergezet als een terrorist met banden met het door Dubai gehate Iran.

De door Nederland geïnitieerd observatie van advocaten Leon van Kleef en Nico Meijering tot in Dubai in juni 2019 tijdens hun dienstreis, ook tijdens hun ontmoeting met cliënt J., moet tevens in diens strafzaak worden onderzocht. De rechtbank zou daar vervolgens consequenties aan moeten verbinden, vindt Van Kleef.

Levensgevaarlijk

De bij Dubai ingeprente gedachte dat Khalid J. of zijn advocaten zouden kunnen leiden naar Taghi, was levensgevaarlijk, benadrukte Van Kleef nogmaals in een uitvoerig pleidooi op weer een inleidende zitting in de zwaarbeveiligde rechtszaal op Schiphol. Martelen is in Dubai gebruikelijk, is zijn idee.

“Wat als Taghi zou zijn gearresteerd en kon denken dat wij, advocaten, de politie naar hem hadden gebracht? Wat als de autoriteiten van Dubai dachten dat die advocaten wisten waar de verblijfplaats van Taghi was? Wat als lokale autoriteiten dachten dat cliënt J. wist waar die terrorist was?”

Terwijl Khalid J. in elk geval vanaf medio 2019 vol in beeld was in Dubai én hij daar gewoon stond ingeschreven, deed het Nederlandse Openbaar Ministerie ‘aan windowdressing’ door te doen alsof hij in Nederland en Spanje werd gevolgd. Nota bene met opsporingsmiddelen zoals een peilbaken onder de auto van zijn vader in Amsterdam, stelde Van Kleef.

Khalid J. heeft, in weerwil van de suggesties door justitie, niets met Taghi te maken, herhaalden hij en zijn advocaten. Toch is al het gebeurde volgens de verdediging van groot belang voor zijn strafzaak, omdat zijn recht op een eerlijk proces is geschaad.

Poseren

Na zijn arrestatie poseerden Nederlandse én Arabische politiemensen naast hem als was hij een trofee. Khalid J. zegt dat te hebben gezien op foto’s die een Nederlandse politieman in het vliegtuig naar Nederland bekeek.

Van Kleef vroeg de rechtbank het voorarrest van zijn cliënt te schorsen, ook omdat de zaak mede door het benodigde onderzoek nog lang zal duren.

Het Openbaar Ministerie zal woensdagmiddag reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden