Amsterdam Bewaar

Advocaat vergist zich: Crimineel toch niet aangehouden

Hicham M. (hier links) is wel aangehouden, maar ontkent elke betrokkenheid.
Hicham M. (hier links) is wel aangehouden, maar ontkent elke betrokkenheid. © ANP

Niet Abdelhamid A. (28) alias 'Kikker' is gearresteerd voor de dubbele liquidatie van een Colombiaanse drugshandelaar en zijn vriendin in het Zuid-Spaanse Mijas, maar een andere Amsterdammer.

Er is sprake van een persoonsverwisseling, blijkt uit contact van A.'s advocaat Jan-Hein Kuijpers met betrokkenen in Spanje.

Zo zie je maar hoe gevaarlijk het is bijnamen aan verdachten te koppelen, zoals het Openbaar Ministerie vaak ook erg makkelijk doet in strafzaken

Woensdag leek de Spaanse advocaat van die tweede verdachte te bevestigen dat 'Kikker' was gearresteerd, zoals in het Amsterdamse criminele milieu ook werd aangenomen. Dat was waarschijnlijk het gevolg van een misverstand om die bijnaam.

"Blijkbaar is sprake van een persoonsverwisseling, want Abdelhamid A. blijkt níet te zijn gearresteerd en is ook geen verdachte," zegt Kuijpers. "Zo zie je maar hoe gevaarlijk het is bijnamen aan verdachten te koppelen, zoals het Openbaar Ministerie vaak ook erg makkelijk doet in strafzaken. Voortdurend worden berichten op grond van bijnamen aan personen gekoppeld, maar dat geeft enorme risico's."

Vingerafdrukken 
De vermoede schutter Hicham M. (23) is op grond van een Europees aanhoudingsbevel inmiddels over de dubbele liquidatie verhoord maar ontkent elke betrokkenheid bij de aanslag. Dat zijn vingerafdrukken zitten op het moordwapen dat in de buurt van de moordplek is gevonden, moet zijn gekomen doordat hij dat wapen ooit eerder heeft vastgehad, zegt hij.

M. zat al vast op verdenking van betrokkenheid bij twee liquidaties en een mislukte moordpoging. Hij blijft in Nederland in de cel.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.