Amsterdam Bewaar

Advocaat: 'OM onttrok zich in proces Passage aan wet'

De rechters voor de uitspraak in het proces Passage.
De rechters voor de uitspraak in het proces Passage. © ANP

Het OM heeft zich in het proces Passage over meerdere liquidaties in de onderwereld niet gehouden aan de wettelijke bepalingen over kroongetuigen, stelt advocaat Sander Janssen.

Hij bepleitte dat tijdens een uitzonderlijke zitting van de Hoge Raad. Hij lichtte daar zijn cassatieverzoek toe. Janssen staat de veroordeelde huurmoordenaar Jesse R. bij.

Volgens Janssen heeft het Openbaar Ministerie (OM) zich in de afspraken met de twee kroongetuigen in het uiterst complexe en langdurige proces niet gehouden aan het uitgangspunt dat zij geen financieel gewin mochten hebben van hun medewerking.

'Klikken'
Kroongetuige Peter la Serpe "heeft aanzienlijk meer uitonderhandeld dan maximale strafvermindering", zoals in de wet is vastgelegd. Hij hoefde volgens Janssen niet het financieel gewin van een van de liquidaties in te leveren, goed voor 800.000 euro.

"Daarnaast kreeg hij toezeggingen op het gebied van getuigenbescherming die anderhalf tot 2 miljoen euro becijferen, een verkapte beloning." Ook kroongetuige Fred Ros zou hebben geprofiteerd van zijn 'klikken'.

Zeldzaamheid
Het OM heeft verzuimd de rechter-commissaris de regelingen te laten toetsen. Janssen: "Het OM heeft zich aan het wettelijke systeem onttrokken. Ik kan niet geloven dat we in Nederland een situatie hebben waarin een uitvoerend orgaan zich bewust onttrekt aan de aanwijzingen van het wetgevend orgaan en daar nog mee wegkomt ook. Dit gaat om de integriteit van het strafproces."

Een mondelinge toelichting van cassatiemiddelen is een betrekkelijke zeldzaamheid. De procedure wordt in de regel schriftelijk gevoerd. De Hoge Raad kent geen vaste termijnen. Een uitspraak over de cassatie kan enkele maanden tot een half jaar duren.

Lees terug: 4 maal levenslang in Passage, óók voor Dino Soerel