Advocaat kroongetuige Nabil B. doodgeschoten in Buitenveldert

Bij een schietpartij op de Imstenrade in Buitenveldert is een man doodgeschoten. De schutter is te voet gevlucht.  Beeld ANP
Bij een schietpartij op de Imstenrade in Buitenveldert is een man doodgeschoten. De schutter is te voet gevlucht.Beeld ANP

Strafadvocaat Derk Wiersum (44) van kroongetuige Nabil B. is woensdagmorgen doodgeschoten in Buitenveldert. Wiersum werd ondanks eerder extreem geweld niet beveiligd.

Het Parool

Strafadvocaat Derk Wiersum is woensdagmorgen rond half acht geliquideerd toen hij van zijn huis naar zijn auto liep, op Imsten­rade in Amsterdam-Buitenveldert. Getuigen hoorden meerdere knallen en zagen één schutter wegrennen via de Van Boshuizenstraat. Het zou gaan om een jongen tussen de 16 en 20 jaar in zwarte kleding, waaronder een capuchontrui.

Wiersum stond met een collega kroongetuige Nabil B. bij, die in de grote liquidatiezaak ­Marengo cruciale verklaringen heeft afgelegd tegen de criminele organisatie van de voortvluchtige veelvoudig moordverdachte Ridouan Taghi.

Hoewel in maart 2018 al de onschuldige broer Reduan van de kroongetuige was geliquideerd in Amsterdam-Noord – zes dagen nadat de kroongetuige was gepresenteerd – én B. en zijn omgeving al jaren waarschuwen dat Taghi ook in staat is bijvoorbeeld advocaten of officieren van justitie te laten vermoorden, had Wiersum geen persoonsbeveiliging. Zelf zei hij daarover dat de signalen dat hij levensgevaar liep niet concreet en sterk genoeg waren om zware beveiliging te accepteren. Wel surveilleerde een tijd extra politie door de buurt.

Wiersum was getrouwd met een rechter en laat twee schoolgaande kinderen achter, een dochter en een zoon. Hij was sinds 2003 strafadvocaat.

Unicum

Het is de eerste keer dat in Nederland een advocaat is doodgeschoten omdat hij een (kroon)­getuige verdedigt.

Naasten, advocaten, rechters, (ex-)cliënten en de kroongetuige en zijn naasten reageerden woensdagmorgen geschokt op de liquidatie.

Sommigen zeggen dat ze een moord op een advocaat ‘nooit voor mogelijk hadden gehouden’. Anderen laten verontwaardigd weten dat ze niet begrijpen dat Wiersum niet zwaar beveiligd werd, terwijl Taghi en zijn groep als extreem gewelddadig te boek staan en behalve de onschuldige broer van de kroongetuige bijvoorbeeld ook misdaadblogger Martin Kok zou hebben laten vermoorden om wat hij had geschreven.

Kroongetuige Nabil B. en zijn familie zijn al jaren verwikkeld in hoog opgelopen conflicten over de volgens hen gebrekkige manier waarop de familie wordt beveiligd. Onlangs heeft B. om die reden een deel van zijn beschermingsovereenkomst opgezegd – waarna de staat dreigde hem vanuit de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught naar een andere penitentiaire inrichting over te brengen. De moord op zijn advocaat zal volgens ingewijden mogelijk reden zijn van die verplaatsing af te zien.

Rechtszaken stilgelegd

In de Amsterdamse rechtbank was om half elf een inderhaast georganiseerde herdenking, waarvoor zaken werden stilgelegd.

Burgemeester Femke Halsema sprak woensdag­morgen haar afschuw uit. “Ik leef mee met iedereen die op welke manier dan ook door deze vreselijke daad is geraakt. Ik wens de familie sterkte met de verwerking van dit onbeschrijflijk verdriet. Voor politie en het Openbaar Ministerie heeft de zaak de hoogste prioriteit. De Amsterdamse driehoek (Halsema, politiechef Frank Paauw en hoofd­officier van justitie John Lucas, red.) komt vandaag bijeen om de laatste stand van zaken te bespreken.”

Woensdagmiddag is er een spoeddebat in de gemeenteraad. In de grote liquidatiezaak Marengo is dinsdag weer een inleidende zitting.

Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden