Advocaat kroongetuige: ‘Geen rekening gehouden met mijn veiligheid’
Advocaat Onno de Jong, die kroongetuige Nabil B. bijstaat in het Marengo-proces, vroeg woensdag in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp ruimte voor ‘een persoonlijke noot’. Volgens hem hebben zijn collega-advocaten geen idee wat het een dag eerder ingebrachte berichtenverkeer tussen de kroongetuige en zijn partner doet met zijn veiligheid.
Uit de berichten op de iPhone die B. heimelijk in zijn cel had, waaruit advocaat Nico Meijering dinsdag citeerde, zou blijken dat B. veel geld wilde voor zijn getuigenissen en daarover sprak met De Jong. Uit de berichten zou blijken dat B. van De Jong zou hebben gehoord dat kroongetuige Fred Ros - ook bijgestaan door De Jong - 1,8 miljoen euro van justitie zou hebben gekregen. Ros was een van de kroongetuigen in het jarenlang slepende liquidatieproces Passage.
De Jong ontkent dat hij met de kroongetuige sprak over riante geldbedragen. “Ik bemoei mij nooit met het geld en ik weet er niets van. De berichten en bedragen schaar ik onder grootspraak.” De advocaat vervolgde: “Mijn naam wordt ten onrechte verbonden aan negatieve berichten. Men heeft kennelijk geen idee wat dit doet met de situatie rondom mijn veiligheid en die van mijn gezin.”
De veiligheid van De Jong is al langer in gevaar. Als bekende kroongetuige-advocaat staat hij ook Tony de G. bij in een ander grote liquidatieproces genaamd Eris, rond motorclub Caloh Wagoh. Mede door dit werk woont hij al jaren met zijn vrouw in een safehouse. De nieuw verstrekte berichten tussen de kroongetuige en zijn partner maken de dreiging mogelijk groter, vreest De Jong.
De berichten die kroongetuige B. met zijn partner uitwisselde komen uit een mobiele telefoon die hij lang verborgen wist te houden in de cel. De gesprekken, waarin hij zich onbespied waande, voerde B. in 2017 en 2018.