Advocaat hoofdverdachte aanslag De Telegraaf: ‘Justitie levert geen enkel bewijs’

Justitie levert geen enkel bewijs dat de aanslag op het gebouw van De Telegraaf, 26 juni 2018, bedoeld was als ‘een aanslag op de rechtsstaat’, stelde advocaat Guy Weski van hoofdverdachte Bilal el H. (26) maandag in de zwaarbeveiligde ‘bunker’ in Osdorp.

Paul Vugts
Rechtbanktekening van Bilal el H. Beeld ANP
Rechtbanktekening van Bilal el H.Beeld ANP

Er zit volgens de raadsman in het strafdossier geen concrete aanwijzing dat de plegers van de aanslag daarvoor de opdracht hadden gekregen van een criminele organisatie die kwaad was om een publicatie in de krant – zoals de groepering van Ridouan Taghi. “Voor hetzelfde geld was de brandstichter het niet eens met een recensie op botentekoop.nl.”

Vrijspraak

Weski pleitte voor vrijspraak van de aanslag, waar de aanklagers 12 jaar cel willen voor El H, die een hoofdrol zou hebben gespeeld. El H. zou ook belangrijk zijn geweest bij een bende die veel auto’s stal die vervolgens onder meer zijn gebruikt als vluchtauto’s bij liquidaties.

El H. houdt vol dat hij niet degene was die de Volkswagen Caddy uit Amsterdam-Osdorp stal waarmee de pui van het pand is geramd. Hij ontkent ook dat hij de bestuurder was, die de met jerrycans benzine gevulde bestelbus in brand stak toen die op een balk onderin de glazen pui was gebotst en niet tot in het pand was doorgedrongen.

Er zijn van El H. geen sporen in de Caddy gevonden, zoals dna.

Vreemde omstandigheden

Het Openbaar Ministerie (OM) hoopt volgens Weski dat de rechtbank ‘wat vreemde omstandigheden’ aan elkaar wil knopen zodat het een bewijsconstructie lijkt. “Het OM verzoekt u met een troebele blik naar het dossier te kijken en verbanden te zien die er niet zijn,” zei Weski. “Mijn cliënt is niet de brandstichter.”

Onderzoek na de aanslag op het hoofdkantoor van De Telegraaf aan de Basisweg in Amsterdam. Beeld ANP
Onderzoek na de aanslag op het hoofdkantoor van De Telegraaf aan de Basisweg in Amsterdam.Beeld ANP

Tegenstrijdigheden

Weski ziet vele ‘tegenstrijdigheden’ in het dossier en contra-indicaties dat El H. de aanslagpleger is – zoals telefoongegevens. Hij heeft wel toegegeven dat hij op de Noordkaperweg in Amsterdam-Noord is geweest rond de tijd dat daar de vluchtauto in brand is gestoken, maar hij zegt dat hij daar toevallig was om een BMW X6 te zoeken die hij zou kunnen stelen.

Dát hij in de weer was met gestolen auto’s heeft El H. bekend, ook omdat daar veel bewijs voor is, maar hij ontkent dat hij ‘duurzaam’ een criminele organisatie leidde. Hij ontkent ook veel van de concrete autodiefstallen die hem nu worden verweten.

Af en toe een diefstalletje

“Het is maar gissen wie de leden zijn van het gesuggereerde samenwerkingsverband en naar het oogmerk,” klaagde Weski. Ja, hij stal auto’s samen met Nabil D. (29), maar van een vaste structuur in een groep was geen sprake. “Het was een helinkje en af en toe een diefstalletje. Het lijkt er op dat iedereen gewoon meedeed als hij tijd had, niet in opdracht van mijn cliënt.”

El H. had weliswaar de sleutels van garageboxen waar gestolen voertuigen werden gestald, maar dat maakt hem volgens Weski nog niet de coördinator.

‘Warrig’

In repliek betoogden de officieren van justitie dat het pleidooi van Weski warrig was en dat hij feiten in de verschillende deeldossiers door elkaar haalt. Bilal el H. had volgens hen als enige verdachte contact met alle medeverdachten, en wordt daarom gezien als spil in de criminele organisatie. Dat El H. nooit over geweld of wapens sprak, zoals Weski stelde, ‘is gewoon niet waar’.

In zijn laatste woord klaagde El H. dat de aanklagers hem ‘neerzetten als een zware draaideurcrimineel’, terwijl hij van kinds af vooral voor relatief lichte misdrijven is veroordeeld. “Ik heb me nu alleen beziggehouden met voertuigcriminaliteit. Vergeleken met de rest, vind ik dat niks. Ik wil niet bagatelliseren wat met het gebouw van De Telgraaf is gebeurd, maar ik heb daar niets mee te maken.” Hij vindt dat hij ‘helemaal zwart wordt gemaakt door de media’. De volgens hem onterechte beschuldiging dat hij betrokken is geweest bij voorbereidingen voor liquidaties, ‘gaat’ hem buiten ‘problemen geven’.

De rechtbank doet eind september uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden