Rechtbankverslag

Advocaat: ‘Er was geen reden om op Bas van Wijk te schieten’

Volgens de advocaat van Samir el Y. schoot haar client in een ‘hevige gemoedsbeweging' op Bas van Wijk. Dat hij dit heeft gedaan om zo het horloge van een vriend van Van Wijk te kunnen roven, zoals het OM betoogde, is volgens de advocaat niet waar.

Wouter Laumans
De plek waar Bas van Wijk werd doodgeschoten. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
De plek waar Bas van Wijk werd doodgeschoten.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Voorafgaand aan haar pleidooi stond advocaat Veerle Hammerstein stil bij het leed dat de nabestaanden van Bas van Wijk moeten doorstaan.

Ze ging kortstondig in op de reden dat Samir El Y. die mooie zomerdag met een geladen vuurwapen naar het recreatiegebied aan de Nieuwe Meer was gegaan. “Mijn cliënt werd al een paar weken bedreigd. Hij had schulden in verband met drugshandel.”

Toen hij bij zijn neef en drie vrienden bij De Nieuwe Meer aankwam, begreep hij dat er gedoe was geweest tussen zijn vrienden en de grote groep waar Bas van Wijk toe behoorde.

Wapen

De zwakbegaafde Samir el Y. liep enige tijd later met het wapen in zijn hand op de groep van Bas van Wijk af om verhaal te halen over de eerdere ruzie. Vervolgens zette hij het wapen op de knie van een vriend van Van Wijk en bedreigde hem. Om zijn woorden kracht bij te zetten had hij een waarschuwingsschot afgevuurd. Daarop eiste hij de imitatie-Rolex van een andere vriend. El Y heeft verklaard dat hij dat deed ‘om indruk te maken’.

“Als mijn client dit vooraf had bedacht, waarom wachtte hij dan?,” aldus Hammerstein. “Waarom ga je als kleine magere jongen midden in een groep van 30 grote jongens staan? Hij vroeg het horloge omdat ze zo lang naar hem keken.”

Nadat de vriend van Van Wijk zijn horloge weigerde af te staan, wilde Samir el Y., volgens zijn advocaat, aanvankelijk weglopen. Op dat moment werd hij aangesproken door Bas van Wijk die de gemoederen tot bedaren probeerde te brengen. “Wat loop je nou weg?,” zou Van Wijk gezegd hebben. Daarop sloegen bij El Y. de stoppen door. Hij draaide zich om en schoot Bas van Wijk in zijn been. Die zakte door zijn benen en greep schreeuwend naar de plek waar hij geraakt was. Vrijwel direct schoot Samir el Y. nog een keer. Ditmaal raakte hij het lichaam van Bas. Dat schot werd Bas van Wijk fataal.

Opwelling

Volgens zijn advocaat gebeurde het schieten in ‘een opwelling’. Het was niet de bedoeling geweest om Van Wijk dood te schieten. “Cliënt wilde de dood niet. Hij heeft altijd gezegd dat het tweede schot hem verbaasde.”

Nadat hij Bas van Wijk had neergeschoten eiste hij alsnog het horloge van de vriend op. Vervolgens ging hij ervandoor. Volgens zijn advocaat was hij erg aangedaan. Zo zijn er meerdere verklaringen die erop wijzen dat Samir el Y. na de schietpartij moest overgeven. Ook zou hij tegen een vriend hebben gezegd dat hij hoopte dat het slachtoffer niet zou overlijden.

Het Openbaar Ministerie eiste afgelopen maandag 18 jaar cel en tbs met dwangverpleging vanwege gekwalificeerde doodslag. Volgens justitie schoot de 21-jarige El Y. Bas van Wijk neer om zo de roof van het horloge te kunnen voltooien. Volgens Hammerstein doet dat geen recht aan de feiten. Van enig motief bij haar client was geen sprake. “Het was zinloos geweld. Ik snap dat mensen willen dat de diefstal van het horloge wordt aangewezen als motief. Dan was er tenminste nog een reden. Maar er was geen reden om op Bas van Wijk te schieten.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden