Advocaat Derk Wiersum herdacht met ontroerende woorden

Met ontroerende woorden en krachtige beloften voor de bescherming van de democratische rechtsstaat herdachten vakgenoten de geliquideerde advocaat Derk Wiersum. ‘Ook Derks moordenaar heeft recht op een advocaat die het onderste uit de kan haalt.’

Jop van Kempen
Debatcentrum Rode Hoed voorafgaand aan de herdenking van de geliquideerde advocaat Derk Wiersum. Beeld ANP
Debatcentrum Rode Hoed voorafgaand aan de herdenking van de geliquideerde advocaat Derk Wiersum.Beeld ANP

In de rechtszaal zijn ze tegenstander of scheidsrechter, maar vrijdagavond in de Rode Hoed schaarden advocaten, aanklagers en rechters zich naast elkaar. De drie verschillende rollen zijn nodig om de rechtvaardigheid van de samenleving te dienen, benadrukten de sprekers, die waren uitgenodigd door de Amsterdamse Orde van Advocaten.

“Een advocaat is als een hulpverlener van het Rode Kruis of een politieagent,” zei minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). “Zonder aanzien des persoons verlenen ze hulp. En van hulpverleners blijf je af.” De minister beloofde de rechtsstaat krachtig te bewaken.

Grapperhaus, voormalig advocaat in Amsterdam, kende Wiersum persoonlijk. Op een bijeenkomst van de Amsterdamse Orde van Advocaten hadden ze ooit een gesprek gevoerd en sindsdien begroetten ze elkaar, zei hij. Met het gedicht De Gestorvene van Ida Gerhardt verwoordde Grapperhaus de wens om Wiersum nog een keer te ontmoeten. De laatste zinnen sprak hij geëmotioneerd uit. Dat liet ook de tweehonderd aanwezigen niet onberoerd.

De Rode Hoed puilde sowieso uit van welsprekendheid. De liquidatie van Wiersum op 18 september is een moment dat de geschiedenis wijzigt, zei Herman van der Meer, president van het gerechtshof Amsterdam. Wat 9/11 in 2001 betekende voor de wereldorde, zo’n landmark is de moord op een advocaat vanwege de uitoefening van z’n vak voor de Nederlandse rechtsorde.

Rechte rug

Het Amsterdamse hof – dat mogelijk een rol krijgt in het proces Marengo tegen Ridouan Taghi, de vermoedelijke opdrachtgever van de liquidatie op Wiersum – wil de veiligheid van de advocaten garanderen, zei Van der Meer. Maar ook rechters maken zich nu zorgen over hun veiligheid. Desondanks zullen ze zich niet laten intimideren en verdedigen ze ‘met rechte rug’ de rechtstaat door onafhankelijkheid en onpartijdigheid, aldus de president van het gerechtshof.

Voordat Bart Stapert, vriend en ex-kantoorgenoot van Wiersum, vorig jaar rechter werd in Den Bosch, verdedigde hij samen met Wiersum kroongetuige Nabil B. Hij memoreerde een uitspraak van advocaat Jan Vlug, die zei dat ook de moordenaar van Wiersum een advocaat moest krijgen om het onderste uit de kan te halen. Stapert: “Dat is de beste manier om Derk te herdenken, want voor die rechtsstaat stond hij.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden