Adviescommissie: ‘Einde aan belastingontwijking multinationals levert 600 miljoen op’

Nederland kan jaarlijks 600 miljoen euro extra vennootschapsbelasting opstrijken als de regels voor multinationals worden aangescherpt. Dat adviseert een adviescommissie onder leiding van topambtenaar Bernard ter Haar woensdag aan het kabinet.

Herman Stil
null Beeld ANP
Beeld ANP

Zo mogen verliezen uit het verleden in het vervolg maar voor hoogstens de helft van de winst worden meegerekend in de aangifte. Ook moet er flink worden gewied in het aantal aftrekposten voor multinationals.

Nederland geldt al decennia als een welkom land voor multinationals die zo min mogelijk belastingen betalen over winsten die ze hier en in het buitenland behalen. Door mondiale geldstromen mede via Nederland te laten lopen, weten grote bedrijven, waaronder Amazon, Starbucks, Google en Shell, hun belastingaangifte te temperen.

Zo moest de Britse dochter van Starbucks voor gebruik van de merknaam royalties betalen aan het in Nederland gevestigde moederbedrijf. De Britse belastingafdracht werd daardoor tot bijna nul gereduceerd, omdat Nederland geen belasting heft over royalties.

Aftrekposten

De commissie Ter Haar stelt nu een radicale koerswijziging in het Nederlandse belastingregime voor door het aantal aftrekposten drastisch in te perken. Voorop staat een maximum aan het verrekenen van eerdere verliezen - die vaak alleen op papier ontstaan. Ook moet onderzocht worden of het onbelast laten van royalties moet worden ingeperkt.

“We creëren een ondergrens in de winstbelasting,” aldus Ter Haar, die in 2008 als topambtenaar van het ministerie van Financiën de staatssteun aan banken regelde. “Nu nog kan het gebeuren dat bedrijven die in Nederland winst maken hier geen belasting betalen omdat ze verliezen of bepaalde aftrekposten kunnen verrekenen. Daaraan wil de commissie met deze maatregelen een einde maken.”

“We willen de verliesverrekening beperken tot maximaal 50 procent van de belastbare winst,” aldus Ter Haar. Ook aan andere aftrekbare kosten, zoals aandeelhouderskosten, worden beperkt. “Daarnaast willen we de mogelijkheden voor multinationals verkleinen om via verschillen met fiscale stelsels van andere landen hun belastingdruk te verlagen.”

Royalties

Over een aantal andere ingrepen is geen overeenstemming, zoals het verlagen van de renteaftrek, bronheffing op rente en royalties en een belasting op digitale diensten.

Meer radicale ingrepen die de afgelopen jaren onder meer zijn voorgesteld door ngo’s als Oxfam Novib waarbij zulke geldstromen helemaal worden voorkomen, worden afgewezen omdat deze te schadelijk zijn voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid.

Multinationals die zulke regelingen gebruiken zijn ruwweg goed voor 30 procent van de banen in Nederland en 30 procent van het bbp. Bovendien kent ons land, in vergelijking met andere landen, een groot aantal (internationale) hoofdkantoren.

Internationale afspraken

Nederland moet zich volgens Ter Haar ook hard maken voor internationale afspraken over belastingontwijking om te voorkomen dat multinationals nu op zoek gaan naar andere landen met gunstige belastingregimes - zoals Luxemburg, Ierland, Zwitserland of Malta. “De wereldwijde economie bevindt zich momenteel in een hele zware periode. In economisch zware tijden is het juist belangrijk dat er niet een bepaalde groep bedrijven méér mogelijkheden heeft om hun belastingdruk te verlagen dan anderen.”

Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën heeft al eerder toegezegd dat het kabinet voor de zomer met een standpunt komt over belastingmaatregelen voor multinationals. Daarin wordt het door het ministerie bestelde advies meegenomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden