Advies: leefbaarheid rond Schiphol gaat voor groei

Er moet een nieuw overlegorgaan voor Schiphol komen, met minder bevoegdheden dan de Omgevingsraad die de afgelopen twaalf jaar ontwikkelingen op en om de luchthaven beïnvloedde.

Beeld ANP

Dat schrijft oud-staatssecretaris Pieter van Geel in een advies aan het kabinet. Voordat de luchtvaart verder kan groeien moet de regering echter eerst proberen het vertrouwen in de overheid bij de regiobewoners te herstellen. ‘Ontwikkeling van Schiphol is alleen mogelijk als er voor de omgeving een geloofwaardig pad wordt uitgestippeld om het leefklimaat te verbeteren,’ aldus het advies.

De CDA-politicus werd begin dit jaar aangesteld om het opgeblazen overleg tussen bewoners, luchtvaartsector en overheid weer op de rails te krijgen. Volgens Van Geel is dat onmogelijk. De Omgevingsraad Schiphol (ORS), die de afgelopen twaalf jaar dwingende adviezen aan het kabinet gaf over ontwikkelingen op en rondom de luchthaven is volgens hem niet meer van deze tijd.

Scheuring

In de Omgevingsraad onderhandelden luchtvaartsector, overheden en bewonersgroepen sinds 2008 over de ontwikkelingen op en om de luchthaven. Zo werd vijf jaar geleden afgesproken dat Schiphol tot eind 2020 beperkt mocht groeien tot maximaal 500.000 vluchten per jaar.

Bijna een jaar geleden klapte de ORS na een scheuring binnen de bewonersgroepen. Activistische bewoners die elke vorm van groei uitsluiten, grepen de macht en zetten vertegenwoordigers die wel wilden blijven meepraten aan de kant. Minister Cora van Nieuwenhuizen, die afgelopen zomer haar plannen voor een stapsgewijze groei tot 540.000 vluchten na eind 2020 openbaarde, gaf vervolgens aan Van Geel de opdracht de ORS te evalueren.

Geen landelijke kwesties

De oud-politicus ziet geen ruimte om het overleg op oude voet voort te zetten en pleit voor een ingrijpende herziening. Van Geel bepleit een beperkter regionaal overleg met minder verstrekkende bevoegdheden. In dat overleg moet alleen nog worden gepraat over zaken die de omgeving aangaan en niet, zoals bij de ORS, over zaken die ook nationaal gevolgen hebben.

Van Geel komt in juli met een definitief voorstel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden