Activist belt ’s avonds laat bij Halsema aan voor hulp dakloze

Activist Frank van der Linde heeft afgelopen vrijdagavond bij de ambstwoning van Femke Halsema aangebeld om melding te maken van een dakloze op straat.

Het Parool
De ambtswoning op Herengracht 502. Beeld anp
De ambtswoning op Herengracht 502.Beeld anp

In een audio-opname die de activist zelf op zijn website heeft geplaatst, is onder meer te horen hoe Van der Linde via de intercom zijn beklag doet over een dakloze die op straat ligt. “Hallo? Hallo? Ik ben Frank van der Linde. Er ligt een dakloze op straat, die is verkleumd en ziek en de handhavers willen...” Al voordat hij zijn zin af kan maken, reageert de burgemeester hierop met: “Je hebt mijn kinderen net wakker gemaakt. Je bent niet goed bij je hoofd.”

Frank van der Linde, zelf dakloos, is geen onbekende voor Halsema en het stadsbestuur. Eind augustus stond hij voor de rechter in een kort geding om een daklozencamping die de activist in het Vondelpark wilde starten. De uitspraak van de voorzieningenrechter luidde dat de camping niet door mocht gaan. Aan Het Parool vertelde Van der Linde: “De gemeente moet zorgen voor meer opvang voor daklozen. Het probleem is nijpend, maar bij de gemeente gaan geen alarmbellen af.”

De activist plaatste een video op zijn Twitterpagina waarin hij aankondigt de ‘beschermvrouwe van de daklozen’ om hulp te vragen voor de erbarmelijke situatie van een dakloze man.

Drukbezochte ambtswoning

Eerder wisten ook anderen de woning van burgemeester Halsema te vinden. In september vorig jaar kraakte het vluchtelingencollectief We Are Here een pand om de hoek van de ambtswoning. Met de bezetting van het gebouw aan de Leidsegracht, gelegen op enkele honderden meters van het huis van Halsema, wilde de groep met haar in gesprek komen.

Ook dit jaar meldden demonstranten zich voor de ambtswoning aan de Herengracht. Zo stonden er op 15 april Ajaxsupporters voor Halsema’s deur met de oproep tot een nieuwe entrada. Aanleiding hiervoor was het volgens de AFCA buitensporige geweld dat de politie tegen de supporters gebruikte rond de wedstrijd Ajax-Juventus eerder die week.

In mei was het weer raak. Ter hoogte van de ambtswoning blokkeerden ruim zeventig boten de Herengracht uit protest tegen het nieuwe vaarbeleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden