Actievoerders Herstel Oosterpark doen eigen grondboringen

Er moet onmiddellijk bodemonderzoek komen naar loodverontreiniging in het Oosterpark, meent de stichting Herstel Oosterpark. Volgens de stichting is er tijdens de renovatie van het park in 2015 mogelijk lood uit diepere grondlagen in de bovenste lagen terechtgekomen.

Marc Kruyswijk
Oosterpark. Beeld anp
Oosterpark.Beeld anp

De stichting heeft vorige week het college van burgemeester en wethouders verzocht het bodemonderzoek zo snel mogelijk te starten. De actievoerders werden daarop doorverwezen naar de bestuurscommissie Oost. Een woordvoerder van Oost zegt dat in 2015 en 2017, dus na de renovatie van het park, de bodem van het park is onderzocht op loodverontreiniging, maar dat geen gevaarlijke waarden zijn aangetroffen. “Als er ook maar één procent kans was dat er hier iets in de grond zou zitten, dan zouden we dat natuurlijk onmiddellijk uitzoeken. Maar het is onzin.”

De actievoerders van Herstel Oosterpark nemen hier geen genoegen mee en zijn dinsdagmiddag gestart met eigen boringen. Ze hebben daarvoor een professioneel bodemonderzoeksbureau in de arm genomen, maar hebben geen vergunning om de boringen te verrichten. De uitkomsten van het grondonderzoek laten nog even op zich wachten.

‘Stadsdeel liegt’

Volgens de woordvoerder van de stichting Ernst Sonneveldt ‘liegt’ het stadsdeel als ze zeggen dat de bodem van het park niet verontreinigd is met lood. “De grond is weliswaar schoongemaakt en gefilterd, maar volgens de eigen regels van de stad had grond met een dergelijke verontreiniging nooit opnieuw gebruikt mogen worden in een park. Wij vrezen nu dat deze slechte grond ook is gebruikt als bovenlaag, onder meer bij het zwembad, de speeltuin en op de twee grote speelweiden.”

Toxicoloog Job Schreuder, door de stichting gevraagd eerder onderzoek te beoordelen, stelt dat in de diepere lagen inderdaad ‘een sterk verhoogd gehalte lood’ is waargenomen. “Het is bij een herinrichting van belang te voorkomen dat verontreinigde ondergrond wordt gebruikt als bovengrond, en dat grond van verschillende kwaliteit niet wordt gemengd. Mijn advies is dat de gemeente onderzoek doet om te zien of dat niet is gebeurd tijdens de renovatie.”

Stichting Herstel Oosterpark neemt eigen bodemmonsters. Beeld Marc Kruyswijk
Stichting Herstel Oosterpark neemt eigen bodemmonsters.Beeld Marc Kruyswijk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden