Amsterdam Bewaar

Acties Easyjet gaan niet door

De VNV heeft besloten de rechterlijke uitspraak af te wachten voor er nieuwe acties komen
De VNV heeft besloten de rechterlijke uitspraak af te wachten voor er nieuwe acties komen © ANP

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) annuleert de voor vrijdag aangekondigde werkonderbrekingen bij easyJet. Dat werd donderdagavond bekendgemaakt.

Omdat vrijdag ook een kort geding plaatsvindt over de inzet van stakingsbrekers door easyJet, heeft de VNV besloten de rechterlijke uitspraak hierover af te wachten voor er nieuwe acties komen. De rechtszaak dient in Haarlem. "Afhankelijk van de uitspraak van de rechter zullen we bepalen hoe toekomstige acties eruit gaan zien," aldus VNV-president Steven Verhagen.

De easyJet-piloten zouden vrijdag voor de tweede keer het werk neerleggen, ditmaal voor 24 uur.  Donderdagmiddag was onduidelijkheid ontstaan over de actie en de gevolgen die dat zou hebben voor Schiphol. In totaal vertrekken vrijdag 64 Easyjet-vluchten vanaf Amsterdam. 

De vakvereniging ligt overhoop met Easyjet over de arbeidsvoorwaarden van de piloten. Die werken op individuele contracten waarmee ze volgens de bond veel slechter af zijn dan collega's bij andere luchtvaartmaatschappijen. De VNV dringt aan op een cao waarin die verschillen zo veel mogelijk worden rechtgetrokken. EasyJet vindt dat daarmee al vorderingen zijn gemaakt en noemt de acties daarom overbodig.

De VNV kreeg donderdag steun van FNV Luchtvaart, die de problemen bij easyJet symptomatisch vindt voor wat er op de hele luchthaven gebeurt. "Alles moet snel, snel, snel en goedkoop. Schiphol lijkt een verzamelplaats geworden van alles dat mis is op de Nederlandse arbeidsmarkt," aldus de bond.