Nieuws

Actiegroep Niet Te Koop houdt ‘open huis’ in bezette sociale huurwoning

De actiegroep die een sociale huurwoning in Oud-West bezet houdt om te voorkomen dat het appartement wordt verkocht, houdt zondag een ‘open huis’ voor buurtbewoners en andere belangstellenden.

Het Parool
Eerdere bezettingsactie in de Borgerstraat in Oud-West. Beeld Ton Damen
Eerdere bezettingsactie in de Borgerstraat in Oud-West.Beeld Ton Damen

Borgerstraat 75 werd onlangs door woningcorporatie Stadsgenoot te koop gezet voor 300.000 euro. Het gaat om een benedenwoning van 54 vierkante meter. De actievoerders willen dat het een sociale huurwoning blijft, mede omdat het gaat om een benedenwoning die zeer geschikt is voor senioren. “De corporaties laten de kassa rinkelen, terwijl Amsterdammers om die huizen zitten te springen,” zei Gerard Schuitemaker van de Huurdersvereniging Oud-West eerder deze week tegen Het Parool.

Zondag organiseert de actiegroep een ‘open huis’ van 4 tot 6 uur. Ze nodigen buurtbewoners en belangstellenden uit langs te komen om vragen te stellen over de actie en steun te betuigen. Gemeenteraadsleden Dorrit de Jong (GroenLinks) en Erik Flentge (SP) komen ook langs.

Ontruiming

Schuitemaker bevestigt aan de telefoon dat er veel aanloop is. “Mensen tikken de hele dag door op het raam omdat ze benieuwd zijn naar onze actie. De reacties zijn heel positief. We hebben kleden gekregen om het wat warmer te houden, want we zitten hier toch op de betonnen vloer. Ook komen mensen langs met eten.”

Stadsgenoot heeft al aangekondigd aangifte te willen doen, maar wacht daarmee tot 14 oktober op verzoek van de politie. Schuitemaker zegt dat de groep nog niet van plan is om te vertrekken. “We wachten af tot er een bevel tot ontruiming komt van de officier. Als het op een ontruiming aankomt gaan we onder protest naar buiten, maar we willen er wel alles aan gedaan hebben. Het aandeel sociale huurwoningen in Amsterdam neemt zo af.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden