Actiegroep komt met opvolger Xs4all

Er komt een nieuwe internetaanbieder in de geest van Xs4all. De actiegroep die voor het voortbestaan van de Amsterdamse internetaanbieder strijdt, wil een sociale onderneming opzetten die op basis van Xs4all doorstart.

Herman Stil
Actievoerders demonstreerden in januari bij het hoofdkantoor van KPN. Beeld anp
Actievoerders demonstreerden in januari bij het hoofdkantoor van KPN.Beeld anp

Dat laat actievoerder Kirsten Verdel weten. Donderdagochtend voert de groep actie bij het hoofdkantoor van Xs4all op Sloterdijk.

Eigenaar KPN maakte in januari bekend 'op termijn' met de merknaam Xs4all te stoppen en de bijbehorende diensten onder de vlag van KPN voort te zetten.

Een groep van oud-medewerkers, waaronder twee ex-directeuren, gelooft daar niet in en heeft inmiddels online 52.000 handtekeningen verzameld tegen het plan.

Xs4ever
Op een actievergadering, vorige maand in Amsterdam, liet de groep de oprichting van een eigen internetaanbieder onder de werknaam Xs4ever al doorschemeren. Volgens politica en publicist Verdel, zelf oud-helpdeskmedewerker, zijn die plannen inmiddels in een vergevorderd stadium.

De nieuwe internetaanbieder moet, net als Xs4all bij zijn oprichting in 1993, een ideële basis krijgen 'waarbij het eigendom niet is gericht op economisch gewin, maar op ideologische standvastigheid'.

Alliantie
"Er is een businessplan, er zijn mensen voor de techniek, marketing, financiën en juridische zaken," aldus Verdel. "Er er zijn gesprekken geweest met een aantal investeerders uit de bankenwereld, de wereld van goede doelen, telecom, private investeerders en techfondsen. En er wordt momenteel een alliantie gesmeed met bestaande bedrijven op het gebied van hosting, telefonie, infrastructuur en beveiligde mail."

Dat bedrijf zal een andere naam krijgen, omdat de merknaam Xs4all sinds 1999 eigendom is van KPN en dat concern om voor de hand liggende redenen niet bereid is die over te dragen.

De actiegroep heeft de hoop op een voortbestaan van Xs4all onder KPN-vlag nog niet opgegeven. "Wij roepen KPN nogmaals op met ons in gesprek te gaan. Als dat op niets uitloopt, dan volgt binnen afzienbare termijn een eerste stap naar oprichting waarbij klanten en medewerkers mee kunnen doen bij de oprichting van het nieuwe bedrijf."

Lees ook: Kirsten Verdel: deze vrouw moet Xs4all redden en Kroniek van de ontmanteling van Xs4all

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden