Actiegroep eist inzet gemeente Weesp voor meer kinderopvang

Weespersluisbewoners maken zich zorgen om de gebrekkige kinderopvang in de wijk. Daarom hebben Alex van der Baan en Justus Cramer woensdag een actiegroep opgericht: 'De Kleine Weespers'. Ze eisen dat de gemeente Weesp haar verantwoordelijkheid neemt.

Frank Hettinga
null Beeld ANP
Beeld ANP

Brochures presenteerden Weespersluis als kindvriendelijk, perfect voor jonge gezinnen. "Maar er is helemaal geen plek voor onze kinderen," zegt Van der Baan. Hij woont nog in Oost, maar verhuist per juni met zijn vrouw en kinderen naar de wijk in Weesp.

"De wachttijden voor de kinderopvang lopen nu al op naar een jaar of anderhalf jaar. En de komende jaren komen er honderden nieuwe woningen bij. Misschien heeft de helft van de nieuwe bewoners een kindje, maar het zijn er waarschijnlijk meer."

Samen met Justus Cramer bood hij dinsdag de SOB-commissie van de gemeenteraad een petitie aan: 'Meer kinderopvang in Weesp', ondertekend door 237 ouders.

Geen 'mea culpa'
"We hebben niet het gevoel dat dit probleem bij de gemeente de volle urgentie krijgt," zegt Van der Baan. "We hadden eigenlijk wel een mea culpa verwacht: 'Sorry, maar we hebben niet aan de voorzieningen gedacht, stom!' Nu is het: 'Sorry, maar het is niet onze verantwoordelijkheid'."

Wethouder Astrid Heijstee prijst het initiatief van de actiegroep. "Het is hartstikke goed dat ze hier aandacht voor vragen. Tegelijkertijd heb ik aangegeven dat het kinderdagverblijf geen kerntaak is van de gemeente. We kunnen faciliteren waar mogelijk en hebben een handhavende taak."

Volgens Heijstee is de gemeente afhankelijk van de bereidheid van aanbieders om te investeren. In 2021 komt er een extra kinderopvang bij. Voor Van der Baan is dat niet genoeg. Hij zou graag zien dat de gemeente beter samenwerkt met de kinderopvang.

"Ondernemers zeggen dat de telefoon niet bepaald roodgloeiend staat. Ze horen weinig van de gemeente. Ja, vanmorgen zat de wethouder met een ondernemer om de tafel. Maar dat begint nu pas, na onze inspraak."

Voorburg
De actiegroep hoopt dat er voor de zomer van 2019 een of twee locaties bijkomen. Anders moet Van der Baan zijn kinderen na de verhuizing naar de kinderopvang in Oost brengen. "Een kwartiertje fietsen. Dat is nog wel te doen. Maar ik heb ook van buren gehoord dat ze dan helemaal naar Voorburg moeten."

Ouders mogen zich echter ook wat flexibeler opstellen, vindt Van der Baan. "We hebben gezien dat de maandag, dinsdag en donderdag de populairste dagen zijn op de kinderopvang. We moeten ook de mindere dagen pakken, de woensdag en vrijdag, zodat we meer plekken creëren."

Wethouder Heijstee zegt dat de gemeente concreet bezig is met een tijdelijke locatie. Of deze al voor de zomer van 2019 verwezenlijkt wordt, is nog de vraag. Van der Baan en Cramer hebben een uitnodiging ontvangen en gaan over anderhalve week met haar in gesprek.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden