Actie voor vluchtelingen: Amsterdamse standbeelden krijgen zwemvest om

Het comité Wake Amsterdam heeft verschillende standbeelden in Amsterdam oranje zwemvesten omgedaan. De actiegroep wil zo aandacht vragen voor het, volgens hen, inhumane vluchtelingenbeleid, en voor de 44.000 slachtoffers die sinds het begin van de jaren 90 zijn gevallen bij de overtocht naar Europa.

Het Parool
Het beeld van Theo Thijssen heeft ook een zwemvest om gekregen. Beeld Comité Wake Amsterdam
Het beeld van Theo Thijssen heeft ook een zwemvest om gekregen.Beeld Comité Wake Amsterdam

De zwemvesten hangen verspreid door de stad, onder meer op standbeelden van Anne Frank, André Hazes, Johnny Jordaan en Mahatma Gandhi. Volgens Caroline Siebbeles van Wake Amsterdam blijven ze hangen tot het weekend.

“Het is een heel krachtige boodschap,” zegt Siebbeles. “Eerder werd dit al in andere Europese steden gedaan, dat hebben wij overgenomen. Gandhi zal zeker achter het idee staan. Hazes misschien iets minder, maar wellicht had hij de actie ook gesteund.”

De actiegroep wil een humaan vluchtelingenbeleid. Elk slachtoffer is er een te veel, aldus Siebbeles. “De verkiezingen verliepen teleurgesteld voor ons wat betreft het Nederlandse immigratiebeleid. Toch merken we op straat dat er veel draagvlak is.”

Ook is er donderdagavond tussen 18.00 en 19.00 uur een herdenkingsbijeenkomst bij het Amsterdamse stadhuis. Negentig namen van de in totaal 44.000 slachtoffers worden opgenoemd door de actrices Tamar van den Dop, Oda Spelbos en Carla Hardy.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden