live

Achtstegroepers weten naar welke school ze gaan: 'Superblij mee'

Meer dan 7500 achtste­groepers in de stad kiezen deze maanden een middelbare school. Het Parool volgt leerlingen tijdens de schoolkeuze, tot aan de uitslag van de matching. Tips over dit onderwerp? Mail nieuwsdienst@parool.nl.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. David Nouwen (11) zit op basisschool Westerpark. Hij heeft havo/vwo-­advies gekregen en hoorde dat hij is ingeloot op zijn favoriete school: het Fons Vitae Lyceum.

  "Het was zo spannend om vanmiddag te kijken. Ik heel erg blij dat ik naar het Fons Vitae mag. Het is gewoon een heel leuke school, met een leuk profiel en leuke leraren. Helaas is het een goede vriend niet gelukt om ook naar het Fons te gaan."

  "We zitten met de hele klas in een groeps-app, daar wordt flink op gespamd. Iedereen zegt naar welke school hij gaat. We maken grappen dat we zijn uitgeloot, maar volgens mij zijn de meesten wel op een van hun favoriete scholen geplaatst."

  "We zijn het al aan't vieren. We gaan vanavond film kijken en spelletjes doen."

 2. Amélie van Abbe (11) zit op basisschool Asvo in Centrum. Met het voorlopige schooladvies vwo/gymnasium had ze het Amsterdams Lyceum op 1 gezet. Ze is ingeloot op haar tweede keus: het Vossius.

  ”Ik ben zo ontzettend blij! Het Vossius was eigenlijk mijn tweede keus, maar ik heb net gehoord dat ik met drie vriendinnen naar het Vossius ga, dus dat maakt het helemaal goed. Ik heb dit nu liever dan het Amsterdam Lyceum."

  "De uitslag is echt zo’n opluchting. De afgelopen dagen lag ik er ’s nachts wakker van. Sorry voor het lawaai, ik ben het buiten met mijn vriendinnen aan’t vieren. Ik denk dat we straks ook wel uit eten gaan. Zo fijn dit."

 3. 'We zijn er superblij mee'

  Dania en Noussaiba el Kharrazalami zitten in groep 8 van de Linnaeusschool in Oost. Ze zijn een tweeling. Dania heeft vmbo-t advies en Noussaibe havo. Ze wilden dolgraag naar dezelfde school. Dat is gelukt, het wordt het IJburg College 2.

  “We hebben gegild! En daarna iedereen opgebeld. We zijn er superblij mee,” zeggen ze in koor. “De lesjesmiddag vonden we superleuk en het is een mavo, havo en vwo-school, dus dan konden we er samen heen.”

  Ze weten nog niet of ze bij elkaar in de klas komen, maar dat vinden ze niet erg. Nu zijn ze vooral heel blij. “We gaan een feestje vieren! Vannacht hebben we bijna niet geslapen, zo spannend was het.”

  Net speelden ze nog buiten, maar waren ze zo gestresst dat ze niet konden wachten te zien welke school het is geworden. Noussaiba: “We waren een beetje blij geschrokken toen we het zagen.” En Dania: “Morgen gaan we in de klas er heel veel over praten.”

  Lees over de zoektocht van de tweeling: Middelbare school gezocht voor tweeling met verschillend schooladvies

 4. 'Ik heb getrappeld met mijn voeten'

  Ise Veninga (12) zit op basisschool De Ark in Diemen. Met het voorlopige advies vwo kwam ze op haar eerste keuze: Het Fons Vitae Lyceum.

  “Ik heb getrappeld met mijn voeten en meteen via Snapchat en Instagram aan al mijn vrienden laten weten dat het mijn eerste keuze is geworden. Het was best wel spannend, en ik ben ook wel een beetje bang want er komen alleen maar nieuwe kinderen in de klas."

  "Maar het Fons Vitae is een gezellige school, en ze hebben een begaafdheidsprofiel programma, muziek en drama als vak. We hoorden daar dat kinderen met een havo/vwo-advies zich daar vooral aanmelden. Met vwo was het vorige jaar iedereen geplaatst op de school. Maar ik vind het ook vooral heel leuk daar. Ik heb echt te veel scholen bezocht, 15 in totaal en 13 ingevuld. We hebben zo’n top 5 gemaakt, dat als ik op één van de 5 zou komen het al goed was."

  "Ik heb vooral zin in een nieuwe klas, want ben mijn oude klas helemaal zat. Ik heb ook net een nieuwe fiets gekregen om naar de middelbare te kunnen fietsen en het is maar twintig minuten fietsen naar mijn nieuwe school. We gaan zo waarschijnlijk een ijsje eten om het te vieren. En binnenkort ga ik misschien alleen met mijn ouders uit eten.”

  De uitslag is binnen
  Donderdagmiddag om 15.30 uur kregen achtstegroepers te horen op welke middelbare school ze na de zomer terechtkomen. Voor het eerst is 99 procent van de kinderen op een school uit hun top vijf gekomen.

  Meer dan 87 procent van de kinderen komt op hun favoriete school, bijna 97 procent zit in elk geval in zijn top 3.

  Dat is goed nieuws voor leerlingen en hun ouders, maar ook voor de schoolbesturen verenigd in scholenkoepel Osvo en voor de gemeente.

  Zes achtstegroepers hebben nog geen plek omdat zij te weinig scholen invulden en door een hoog lotnummer buiten de boot vielen.

 5. Tijd om in te schrijven

  Achtstegroepers kunnen zich vanaf maandag inschrijven bij de middelbare school van hun keuze. Daar leveren ze ook de rest van hun voorkeurslijst in. Na 16 maart begint de loting. Hoe gaat het nu met de achtstegroepers die Het Parool volgt? Je leest het hieronder.

  Twee weken hebben achtstegroepers de tijd om hun lijsten bij hun favoriete school in te leveren. Daarna gaan de lijsten van twaalf scholen (voor havo/vwo'ers geldt voor dat aantal een gegarandeerde plek), zes scholen (voor vmbo-t'ers) of vier scholen (voor vmbo basis en kader) de computer in.

  Op 5 april is de spannendste dag voor de ruim 7500 leerlingen: dan volgt de uitslag.

 6. 'Ze hebben daar een sportklas'

  Jayrell Scheltens (11) zit op basisschool Polsstok in Zuidoost. Hij heeft vmbo kader-advies en het OSB is zijn nummer 1-school.

  "Ik was niet zo blij, want mijn advies is vmbo-kader geworden. Ik had nog even gehoopt op vmbo-theoretisch, maar mijn juf zei dat mijn werkhouding beter moest. Gelukkig verandert het niet veel voor de school die ik het leukst vind. Ik wil nog steeds het liefst naar het OSB, maandag gaan we daar inschrijven. Daar zit mijn zus ook op."

  Hij hoopt nog wel met de Cito-toets iets hoger te kunnen scoren, maar op het OSB heb je alle niveaus, dus daar kan hij dan blijven. "Ze hebben daar ook een sportklas, daar ben ik blij mee, want ik wil voetballer worden."

  Voor het loten is hij niet meer zenuwachtig. "Ik hoorde dat ik voorrang heb omdat mijn zus al daar op school zit. Mijn tweede keuze is Scholengemeenschap Reigersbos en de derde het IJburg College. Als het een van die twee scholen wordt, vind ik het ook goed. Het Bindelmeer College had ik eerst op mijn lijstje staan, maar die heb ik eraf gehaald. Ik vond het op de open dag eruit zien alsof de klassen te groot en te druk waren."

 7. 'Naar Frankrijk voor een toneelstuk'

  Amélie van Abbe (11) zit op basisschool Asvo. Ze is blij dat het bezoeken van scholen erop zit.

  Met vwo/gymnasiumadvies heeft ze boven aan de lijst van twaalf scholen het Amsterdams Lyceum gezet. "Ik vind het gebouw zo mooi, een beetje ouderwets, de sfeer is fijn en ik vind het leuk dat ze ook aan toneel doen. In een hogere klas ga je naar Frankrijk om een toneelstuk in te studeren."

  Voor het Vossius op nummer 2 heeft ze dezelfde argumenten. "Ook daar doen ze veel toneel en was een fijne sfeer." Na haar eerste schoolbezoeken was het Hyperion Lyceum favoriet, maar dat is uiteindelijk geëindigd op nummer 3.

  "Ik vond het leuk dat ze veel projecten doen, niet alleen om de glijbaan die in het gebouw komt hoor. Maar wat ik jammer vond is dat het vak 'Grote Denkers' - dat die school zo leuk maakt - alleen voor vwo-leerlingen is en niet voor gymnasiumklassen."

 8. 'Gebouw erg prettig'

  David Nouwen (11) van basisschool Westerpark. Hij heeft havo/vwo-­advies gekregen.

  "Mijn nummer 1 is het Fons Vitae Lyceum. Ik heb deze keuze gemaakt omdat er informatica gegeven wordt en ik dan daar ook eindexamen in kan doen."

  Nummer 2 is het Berlage Lyceum. Het tweetalig onderwijs vindt David interessant. Zijn moeder Carolien Vader: "Hij heeft neefjes en een nichtje in London en spreekt al Engels op een aardig niveau." De derde keus is het Spinoza Lyceum. "Ik vond het gebouw erg prettig."

  David heeft zijn keuze samen met zijn ouders gemaakt op basis van een aantal criteria. De aandacht voor nieuwe vaardigheden en vakken waren belangrijk, zoals informatica en robotica. Ook het feit dat je sommige vakken op havo- en andere op vwo- niveau kan doen speelde mee.

 9. Afstand belangrijkste criterium

  Niet kwaliteit, maar afstand is het belangrijkste criterium om een middelbare school te kiezen in Amsterdam. Onderzoek van de UvA en VU, aangevuld door onderzoek van onderzoeksdienst OIS, laat zien dat achtstegroepers vooral kijken of een middelbare school dichtbij is.

  Een toename in reisafstand van 1 kilometer maakt een school al 30 procent minder aantrekkelijk.

  Een tweede punt waarop kinderen een school kiezen, is of hun eigen onderwijsniveau het laagste is op een school. Ze willen wel kunnen opklimmen, maar niet afzakken. Mavo-leerlingen willen een havo-afdeling, maar havisten hebben liever geen mavo-afdeling en wel een vwo.

  Lees verder: Achtstegroepers kijken vooral of middelbare school dichtbij is