Achraf el Johari is de nieuwe jongerenburgemeester

Achraf el Johari (23) is dinsdagavond verkozen tot jongerenburgemeester. De voormalig fractiemedewerker van Denk mag met wethouders en andere beleidsmakers om tafel om te praten over wat er speelt onder Amsterdamse jongeren.

Achraf El Johari. Beeld -
Achraf El Johari.Beeld -

De komst van een jongerenburgemeester was een wens van oud-burgemeester Eberhard van der Laan. Volgens organisator Young Amsterdam zijn de belangen van jongeren niet goed vertegenwoordigd in de politiek. De jongerenburgemeester moet dan ook een brug slaan tussen beide.

“De politiek vraagt ongelofelijk veel zelfredzaamheid van jongeren tegenwoordig, zoals flexcontracten, weinig huisvesting en het jeugdloon,” zegt El Johari. “Je kunt niet van jongeren verwachten dat ze hun leven bouwen op onzekerheden, juist in deze fase van hun leven hebben zij meer steun en begeleiding nodig.”

Talentvolle jongeren

El Johari won op basis van een online stemming en het oordeel van een jury. El Johari was een tijdje fractiemedewerker van de partij Denk in de gemeenteraad van Amsterdam, maar daar is hij inmiddels mee gestopt. Wel is hij nog lid van de partij. El Johari werkt ook als docent en onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam.

El Johari groeide op in Oost, maar woont nu in Zuidoost. Op het moment volgt hij een premaster rechtsgeleerdheid aan de Open Universiteit. Hij neemt het stokje over van Avianka Aventurin, die vorig jaar jongerenburgemeester was.

De winnaar werd net als vorig jaar bekendgemaakt tijdens het Talent Award Gala in Theater de Meervaart. Dit gala is bedoeld voor jongeren tussen de 15 en 27 jaar die uitblinken in sport, ondernemerschap, maatschappelijke betrokkenheid of kunst en cultuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden