ABN Amro sluit meerdere geldautomaten in de buurt van woningen

Zo’n tien geldautomaten van ABN Amro worden buiten gebruik gesteld om de veiligheid van omwonenden te waarborgen. Dat is besloten na overleg met de politie, veiligheids­experts en gemeenten.

Het Parool
Een plofkraak op een pinautomaat aan het Lambertus Zeilplein in Nieuw-West eerder dit jaar. Beeld ANP
Een plofkraak op een pinautomaat aan het Lambertus Zeilplein in Nieuw-West eerder dit jaar.Beeld ANP

De uitschakeling van de automaten is tijdelijk bedoeld. Er wordt inmiddels onderzocht of deze automaten naar een andere plek kunnen worden verplaatst en of er aanvullende veiligheidsmaatregelen nodig zijn.

ABN Amro wil niet zeggen om welke locaties in het land het precies gaat. “Het gaat om ongeveer tien automaten die zich vlak bij woningen bevinden,” zegt een woordvoerder.

In Amsterdam zijn dit jaar al veertien plofkraken of pogingen daartoe gedaan. Om de veiligheid van inwoners te waarborgen wil het stadsbestuur geldautomaten in de buurt van woningen sluiten en op zoek gaan naar alternatieve locaties. De gebieden waar al plofkraken zijn geweest, hebben prioriteit.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken liep het aantal plofkraken in 2018 terug tot 42: dat is ruim 35 procent minder dan in 2017. In 2013 werden nog 129 plofkraken geteld. Het aantal lijkt nu weer te stijgen: tot eind augustus zijn al 37 plofkraken ge­pleegd, ondanks de voortgaande vermindering van het aantal geldautomaten: Nederland telt er nog 7000.

Banken hebben maatregelen genomen die de opsporing vergemakke­lijken, zoals het direct alarmeren van de politie, cameradetectie en inktsystemen. Als criminelen een automaat openbreken, sproeit het inktsysteem de biljetten vol zodat ze waardeloos worden. Een ander systeem werkt met lijm zodat de biljetten aan elkaar komen te zitten als een massief blok papier. In 2017 was een groot deel van de automaten beveiligd met sproeiers dna-spray.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden