PlusAchtergrond

Aanwas nieuwe bedrijven stokt door coronacrisis

De Amsterdamse economie krijgt klap na klap. Vanwege de coronacrisis worden in Amsterdam en omgeving veel minder nieuwe bedrijven opgezet. Daarmee neemt de hoofdstad een dramatisch voorschot op de verdere coronacrisis. Herstel wordt zo steeds moeilijker en langduriger.

Luchtfoto met overzicht van kantoorpanden op de Zuidas in Amsterdam Zuid. Beeld ANP
Luchtfoto met overzicht van kantoorpanden op de Zuidas in Amsterdam Zuid.Beeld ANP

Bedrijvigheid is de motor van de economie, maar juist die motor hapert. In Amsterdam is het aantal nieuwe bedrijven het afgelopen kwartaal dramatisch gedaald, blijkt uit cijfers die bedrijfsanalist Graydon op verzoek van Het Parool heeft opgesteld.

Werden een jaar geleden tussen april en eind juni nog 7257 nieuwe bedrijven in de stad opgericht, in het tweede kwartaal van dit jaar waren dat er nog geen 5700, ruim 22 procent minder.

Amsterdam steekt daarmee met kop en schouders uit boven het landelijk gemiddelde, waar het aantal starters slechts 7 procent daalde. Ook veel regio­gemeenten zitten daar ruim boven, Zaanstad (met een daling van 22,7 procent) voorop.

Massaontslagen

“In het algemeen starten mensen geen bedrijf in deze onzekere tijd,” zegt Gert van den Berg van Graydon. “Maar in Amsterdam is de afname wel erg dramatisch. Dit zijn onwerkelijke cijfers in het patroon van de laatste tien jaar. Het is geen rooskleurig beeld.” En het is nog niet over. “We verwachten dat deze trend zich in het derde en vierde kwartaal doorzet.”

De stagnerende bedrijvigheid is nog meer slecht nieuws. Dat komt boven op de groeiende werkloosheid – het aantal WW-uitkeringen ligt in groot-Amsterdam ruim de helft hoger dan een jaar geleden, zo werd gisteren bekend –, de massaontslagen die Amsterdamse multinationals als KLM, Booking en ABN Amro recent aankondigden en de algehele malaise onder bedrijven. Immers: minder nieuwe bedrijven betekent minder nieuwe banen, afname van de regionale economie en minder aantrekkingskracht van de stad als vestigingsplek.

Kwestie van tijd

“Dit is geen fijn scenario,” zegt Van den Berg. “Je probeert als stad voortdurend bedrijven aan te trekken. Voor de economie is voldoende aanwas van grote en kleine ondernemingen heel belangrijk. Dit zal het herstel de komende jaren moeilijker maken.”

Tegelijkertijd schiet het aantal faillissementen omhoog. Daarentegen neemt het aantal vrijwillige bedrijfsopheffingen (waarbij ondernemers zelf de deuren van hun zaak sluiten en de sluiting netjes afwikkelen) opvallend sterk af, in Amsterdam zelfs met bijna een kwart.

Dat is omineus. “De overheid houdt een heleboel bedrijven op de been,” aldus Van den Berg. “Doordat be­drijven steun ontvangen, zijn er minder eigen opheffingen. Ik denk dat dat een kwestie van tijd is tot ook dat ­cijfer zal stijgen. Zeker als de overheid steunmaatregelen afbouwt.”

Volgens ondernemersvereniging ONL wacht Nederland een enorme golf faillissementen en bedrijfssluitingen als 1 oktober de huidige steunpakketten van de overheid aflopen. “In veel sectoren, waaronder de horeca en reisbranche, is de omzet te sterk gedaald om zonder steun te overleven,” aldus voorzitter Hans Biesheuvel. “Het gaat in veel sectoren veel slechter dan politici denken. Het is te vroeg om de steunmaatregelen te ­laten vervallen.”

ONL wil een derde steunpakket, meer gericht op branches die het zwaarst getroffen zijn. “Het kabinet moet gericht investeren. Dit vereist maatwerk voor verschillende sectoren.”

Van den Berg van Graydon vraagt zich af of dat helpt. “De situatie van bedrijven is uiterst broos, maar de overheid kan ze niet blijven steunen. Dan houd je ook ondernemers overeind die het eigenlijk niet meer kunnen bolwerken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden