Nieuws

Aantal seksbedrijven flink afgenomen, sekswerk vindt vaker thuis plaats

Exploitanten zien geen brood meer in seksbedrijven. Sinds de legalisering van de prostitutie in 2000 is het aantal seksclubs en raambedrijven flink teruggelopen. Hierdoor zijn er minder legale plekken waar sekswerkers hun beroep kunnen uitoefenen.

Het Parool / ANP
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Dat blijkt uit onderzoek van het KRO-NCRV-programma Pointer. Van de 1.350 bedrijven zijn er inmiddels nog zo’n 250 over.

“Ik betreur het ten zeerste dat het aantal bedrijven teruggaat,” zegt André van Dorst, directeur van de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven (VER). “Ook in Amsterdam zijn minder bedrijven actief. De clubs kun je op één hand tellen en de raambedrijven zijn behoorlijk afgenomen.” Precieze cijfers heeft hij niet.

Tegenwoordig gaan sekswerkers verder als zzp’er. Uit onderzoek van Pointer blijkt dat ruim vierduizend sekswerkers zelfstandig klanten in hun eigen woning ontvangen.

Sinds de opheffing van het bordeelverbod in 2000 zijn gemeenten verantwoordelijk voor het prostitutiebeleid. En door de toename van bewustwording over mensenhandel en uitbuiting zijn gemeenten huiverig voor het verlenen van vergunningen, concludeert Rodney Haan, criminoloog bij het CCV, een stichting die gemeenten adviseert op het gebied van prostitutiebeleid.

Ramen op de Wallen

In Amsterdam speelt mee dat het imago van de binnenstad anders moet, en een deel van de ramen op de Wallen moet verdwijnen. “Het aantal legale werkplekken is daar al drastisch afgenomen,” zegt Van Dorst. Ook wil Halsema tegen 2025 minder erotisch entertainment op de Wallen.

Het beleid werkt volgens Dorst overigens averechts. “De overheid schiet zichzelf in de voet.” De VER gaat ervan uit dat de vraag naar seksbedrijven elk jaar met 1 procent toeneemt. “Die wordt gegarandeerd ingevuld, maar dat zien we niet terug op de legale werkplekken.” Het aantal sekswerkers buiten de legaliteit is volgens hem gegroeid, ook doordat zij door sluitingen wegens corona de werkzaamheden in huis voortzetten. “Het functioneert niet zoals de gemeente had gedacht.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden