Aantal festivals neemt toe, maar niet in Amsterdam

Het aantal festivals in Nederland is weer toegenomen. Waren het er in 2016 nog 934, vorig jaar konden mensen kiezen uit meer dan duizend kunst- en cultuurfestivals. Maar in Amsterdam neemt het aantal festivals juist af.

ANP/Het Parool
Het Milkshake Festival in het Westerpark. Beeld ANP
Het Milkshake Festival in het Westerpark.Beeld ANP

Amsterdam telde vorig jaar 192 festivals en blijft daarmee de duidelijke koploper van het land. Maar het aantal festivals in de stad neemt gestaag af. In 2017 werden er nog 207 festivals op het gebied van muziek, eten, kunst en film georganiseerd, in 2016 waren dat er 240. Dat komt vooral door het nieuwe evenementenbeleid van de stad dat sinds vorig jaar van kracht is.

Meer festivals, minder bezoekers

De landelijke groei van het aantal festivals is vooral toe te schrijven aan de toename van het aantal kleinere festivals tot tienduizend bezoekers. Net als in 2017 is ook vorig jaar het aantal festivals in Noord-Brabant flink toegenomen.

Opvallend genoeg neemt het aantal bezoekers van festivals juist af: van 26,6 miljoen naar 26,5 miljoen. Ze geven ook minder uit. In 2018 besteedden festivalbezoekers voor het eerst in vijf jaar minder aan onder meer eten, drinken en merchandise. Die zuinigheid is mogelijk ingegeven doordat de gemiddelde ticketprijs voor een festival behoorlijk steeg: met 8,5 procent. Het onderzoek naar het aantal festivals en hun bezoekers werd gedaan door onafhankelijk onderzoeksbureau Respons.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden