Amsterdam Bewaar

Aanpassing schaderegeling omwonenden Gaasperdammerweg

Lony Wesseling (l): 'Onze klachten worden eindelijk erkend.'
Lony Wesseling (l): 'Onze klachten worden eindelijk erkend.' © Jean-Pierre Jans

Rijkswaterstaat heeft de schaderegeling voor omwonenden van de Gaasperdammerweg aangepast.

De aanpassing is een reactie op de onvrede onder bewoners over het herstel van de schade aan hun woningen. De verbreding en ondertunneling van de Gaasperdammerweg is een uitzonderlijk groot infrastructureel werk. Zowel het vele heien als boren zorgt voor groot overlast.

De gekozen schadeafhandeling is hetzelfde model als dat Amsterdam gebruikte voor gedupeerden van de Noord/Zuid-lijn. Dat houdt in dat schade tot 5000 euro waarbij het verband met de werkzaamheden aan de Gaasperdammerweg niet uit te sluiten is, direct door Rijkswaterstaat wordt vergoed.

We hebben hier twee jaar lang voor gestreden

Lony Wesseling, voorzitter bewonerscomité

Stucwerk
Ook zal er ruimhartig worden omgegaan met meldingen van cosmetische schade zoals scheuren in het stucwerk. Daarnaast kunnen bewoners voor extra advies straks aankloppen bij het schadebureau van de Noord/Zuid-lijn. Zowel raadslid Erik Flentge en wethouder Pieter Litjes hebben zich ingezet voor de aanpassing van de schadehulp. Volgens een gemeentewoordvoerder zou Rijkswaterstaat dit 'in alle waarschijnlijkheid niet zomaar hebben aangepast'.

"We zijn ontzettend blij met dit nieuws," zegt Lony Wesseling, voorzitter van het bewonerscomité Aktie Gezondheid Gaasperdammerweg. "We hebben hier twee jaar lang voor gestreden. Dat Rijkswaterstaat nu dit besluit heeft genomen, is een blijk van erkenning. Voorheen werd 80 procent van de schadeclaims afgewezen en dat was heel frustrerend. Zo erg zal het nu niet meer zijn. Deze vorm van vergoeding stemt optimistisch."