PlusAchtergrond

Aannemer richt ravage aan in Diemerpark: ‘Alles is gesloopt’

In het Diemerpark is te veel groen gesnoeid.  Beeld Jakob van Vliet
In het Diemerpark is te veel groen gesnoeid.Beeld Jakob van Vliet

Om de natuur rust te geven werd de groenzone in het Diemerpark langs het Amsterdam-Rijnkanaal bewust ontoegankelijk gehouden. Maar een aannemer richtte er een ravage aan.

Marc Kruyswijk

Diepe sporen van tractorbanden trekken van het asfalt van de Diemerzeedijk door plat­gereden bosschages richting het Amsterdam-Rijnkanaal. Beneden is gezaagd en gehakt, de aarde is volledig omgewoeld en overal liggen ­afgebroken stammen van struiken en bomen.

Je hoeft geen enorme natuurliefhebber te zijn om te zien dat iemand hier met de botte bijl ­tekeer is ­gegaan. Vanaf het hoger gelegen fietspad op de Diemerzeedijk zie je tussen de overgebleven struiken door overal het heldere geelwit van zojuist gerooide boompjes. De schade is ­gigantisch, de natuur heeft verloren.

‘Respectloos’

Het heet hier de ARK-zone, het groen langs het Amsterdam-Rijnkanaal dat tot vorige week nog zo ondoordringbaar was. Dit was het terrein van bloemen, kruiden en een brede variëteit aan vogels. Ondoordringbaar met een reden: de ruim twee kilometer lange strook tussen de Nesciobrug en het water van de Akkerswade geldt als leef- en broedgebied van een hele zwik vogelsoorten.

Leen Pauwels, lid Vogelwerkgroep Amsterdam, kan er niet over uit: de respectloze manier waarop een groenploeg te werk is gegaan. “Het leef- en broedgebied van talloze vogelsoorten, waaronder rodelijstsoorten zoals de nachtegaal en de spotvogel, is hierdoor vernield, vlak voor het broedseizoen.”

Op diverse plekken zijn ze met groot materiaal de zone ingereden en hebben ze alles wat ze op hun weg tegenkwamen gesloopt, zegt Pauwels. “Met als gevolg dat het gebied nu totaal toegankelijk is voor loslopende honden en voor jongeren die er corona-, drank- en drugsfeestjes willen houden, zoals dat nu ook al gebeurt in de rest van het park. En dit terwijl de gemeente aan de bewoners beloofd had het gebied beter te ­beschermen en ontoegankelijker te maken en zich daarop laat voorstaan.”

Domein van dieren

Over het westelijke deel van de centrale sloot ­is de hele noordelijke oever en een deel van de zuidelijke oever kaalgekapt, van de Nesciobrug tot de paddenpoelen. Ook het struweel is over een grote breedte verwijderd. “Dit is het domein van dieren en vormt een onderdeel van de ­ecologische verbindingszone tussen Noord-Holland en de Flevopolders.”

Een actie met gevolgen, zegt Pauwels. “Dat is in de zomer een heel bloemen- en kruidenrijke berm die belangrijk is voor vlinders en andere insecten en die door de bewoners erg gewaardeerd wordt. De grote kaardenbollen die daar groeien, zijn volledig verdwenen. De zaden van die kaardenbollen zijn het voedsel van bijvoorbeeld putters en deze bijzondere planten worden ook door de bevolking gewaardeerd en gekoesterd.”

Pauwels trok onmiddellijk aan de bel: ze nam contact op met de verantwoordelijk project­manager, die het werk liet stilleggen. Een woordvoerder van stadsdeel Oost bevestigt dat er werkzaamheden werden uitgevoerd in de ARK-zone. “Waternet heeft de gemeente de ­opdracht gegeven de watergangen vrij te ­maken. Er was sprake van noodzakelijk achterstallig onderhoud. De sloot was volledig ­dichtgegroeid en overgroeid met verschillende bomen. De ­gemeente heeft hiervoor een aan­nemer aan­gewezen die direct aan de slag is gegaan.”

‘Niet secuur uitgevoerd’

En toen ging het mis. “De werkzaamheden zijn helaas niet secuur uitgevoerd. Deze week gaat de gemeente in gesprek met bewoners en de aannemer om te kijken hoe we de ARK-zone zo snel mogelijk kunnen dichtmaken en hoe we de overige werkzaamheden kunnen uitvoeren ­zodat de ecologische zone niet meer verstoord wordt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden