Aanhoudingen bij demonstratie Extinction Rebellion: ‘Het water stijgt en Amsterdam is als eerste aan de beurt’

Bij een demonstratie van actiegroep Extinction Rebellion op de Blauwbrug in het Centrum zijn 18 tot 20 aanhoudingen verricht. De actiegroep wilde met de demonstratie de gemeente oproepen meer maatregelen te nemen om de stijgende zeespiegel te beperken.

Marijne Beijen
Extinction Rebellion op de Blauwbrug Beeld Extinction Rebellion
Extinction Rebellion op de BlauwbrugBeeld Extinction Rebellion

Rond 11.00 uur verzamelden tientallen actievoerders zich op de Blauwbrug in de buurt van het Waterlooplein. Met grote spandoeken met daarop leuzen als ‘Laat Mokum niet verzuipen’ blokkeerden ze het doorgaand verkeer op de brug. Tram 14 werd moest als gevolg van de demonstratie enige tijd omgeleid worden.

Een woordvoerder van Extinction Rebellion laat weten dat de actie bedoeld was om aandacht te vragen voor de opwarming van de aarde, de daardoor stijgende zeespiegel en de achterliggende oorzaken van andere ‘klimaatgevaren’. “De fossiele industrie is met haar lobby en uitstoot groot-veroorzaker van de klimaatcrisis die zeespiegelstijging veroorzaakt,” alsdus de actiegroep.

Stopera

Volgens de actiegroep doet de gemeente ‘veel te weinig’ om verdere zeespiegelstijging tegen te gaan. Daarom verschansten ze zich pal voor de Stopera. “Juist de gemeente Amsterdam moet inzetten op isolatie van woningen, hernieuwbare energiebronnen en het zo snel mogelijk uitbannen van de fossiele industrie. Als het water straks echt te hoog komt te staan, is Amsterdam als eerste aan de beurt.”

Voor de demonstratie was geen toestemming gegeven door de burgemeester. Zo’n 18 tot 20 demonstranten werden om die reden gearresteerd, meldt de politie. De demonstranten werkten de politie niet actief tegen bij hun aanhoudingen - wel was er sprake van enig ‘passief gedrag’, aldus de politie. Sommige demonstranten besloten op de Blauwbrug te blijven liggen uit protest. Uiteindelijk werd door iedereen meewerking verleend. Er werd geen geweld gebruikt.

Tram 14 kon rond 14.00 uur de normale dienstregeling hervatten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden