Aangehouden verdachte liquidatie Tjong is bekende van Taghi

De deze week aangehouden verdachte van de liquidatie van Amsterdammer Justin Jap Tjong is de 57-jarige Roël T. Hij is de vader van de voor een moord en een moordpoging tot 26 jaar cel veroordeelde Ferrel T. en een bekende van Ridouan Taghi.

Paul Vugts
Roël T. is aangehouden als verdachte van de moord op de 25-jarige Justin Jap Tjong in 2017 (op de foto).  Beeld Facebook
Roël T. is aangehouden als verdachte van de moord op de 25-jarige Justin Jap Tjong in 2017 (op de foto).Beeld Facebook

Justin Jap Tjong (25), die betrokken was bij de liquidatie van Hakim Changachi op 12 januari 2017, werd op 31 januari 2017 in Amsterdam-Osdorp doodgeschoten. Hij had de gestolen Audi A5 bestuurd waarin de schutters waren gevlucht die Changachi hadden geliquideerd in Utrecht-Overvecht.

Ze hadden Changachi aangezien voor diens flatgenoot Khalid H. Twee dagen later moest het groepje H. alsnog liquideren, maar werden de beoogde uitvoerders door hem betrapt. Hij was alert en zag ze posten in een Skoda met gedoofde koplampen. Hij waarschuwde de politie, waarna ze na een wilde achtervolging werden klemgereden. Op de vluchtroute lagen zware vuurwapens.

Jap Tjong had zich voorafgaand aan die tweede moordpoging teruggetrokken en had met een familielid gesproken over de eerste moord.

Ferrel T. kreeg in maart 26 jaar cel voor betrokkenheid bij zowel de moord op Changachi als de voorbereiding van de liquidatie van Khalid H. Hij was volgens de rechters één van de twee schutters die Changachi liquideerden.

Bekende van Taghi

Politie en justitie vermoeden nu dat zijn vader Roël T. in opdracht van de al jaren voortvluchtige Ridouan Taghi heeft geholpen Jap Tjong uit de weg te ruimen in de paniek in de weken na de moord en moordpoging. Roël T. was een bekende van Taghi en was lid van motorbende Caloh Wagoh die volgens justitie een trits liquidaties pleegde, volgens kroongetuige Tony de G. in opdracht van Taghi.

De aanhouding van Roël T. komt voort uit nader onderzoek naar de versleutelde PGP-Blackberry (pretty good privacy) van ‘president’ Delano ‘Keylow’ R. van Caloh Wagoh. Die had door een blunder een enorme hoeveelheid emailconversaties over liquidaties gefotografeerd – waarover de opsporingsdiensten nu beschikken. Het onderzoek naar meerdere onderwereldmoorden kon daardoor worden heropend.

In dat onderzoek onder codenaam Eris staat al een fors aantal verdachten terecht voor een trits liquidaties. De meeste verdachten behoorden tot Caloh Wagoh. Ook de in de Amsterdamse onderwereld beruchte Greg R. (70) zit vast in die zaak. Hij was een soort erelid van de motorclub en zou geweten hebben van de moorden.

De zaak Eris is verwant aan de grote strafzaak Marengo tegen Ridouan Taghi en zestien medeverdachten, omdat Taghi volgens kroongetuigen moordopdrachten had gegeven. Kroongetuige Nabil B. is vooral belangrijk in de zaak Marengo; kroongetuige Tony de G. vooral in de zaak Eris.

Bewijs

Behalve Ferrel T. legde de rechtbank ook Amsterdammer Guyno O. (26) 26 jaar cel op voor de liquidatie van Changachi en de latere poging tot moord op Khalid H. Amsterdammers Marciano D. (28) en de ‘enigszins verminderd toerekeningsvatbare’ Jerrel Z. (26) kregen 10 en 7 jaar cel voor betrokkenheid bij alleen de voorbereiding van de liquidatie van Khalid H.

De verklaringen van de belangrijke anonieme bedreigde getuige A., de naaste van de geliquideerde Justin Jap Tjong, vormden belangrijk bewijs. Die vertelde daags na de moord op Jap Tjong dat die hem had verteld over de betrokkenen bij het geweld in Utrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden