Aangehouden man Colombia is inderdaad Saïd Razzouki

De man die vrijdag werd aangehouden bij een flatgebouw in de Colombiaanse stad Medellín is inderdaad Saïd Razzouki. Dat is uit nadere identificatie gebleken, meldt de Nederlandse politie.

Het Parool
Verouderingstekening van Saïd Razzouki. Beeld Politie
Verouderingstekening van Saïd Razzouki.Beeld Politie

Razzouki, die als rechterhand wordt gezien van Ridouan Taghi, werd in Medellín opgepakt in een woning waar alleen hij aanwezig was. De aanhouding vond plaats door de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) en de FBI in nauwe samenwerking met de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie (OM). Volgens Colombiaanse media is hij onder strenge veiligheidsmaatregelen overgebracht naar de hoofdstad Bogotá.

Door het Landelijk Parket van het OM wordt aan Colombia om de uitlevering van Razzouki gevraagd. Die procedure zal volgens de politie ‘naar verwachting enige tijd in beslag nemen’.

Razzouki was jaren onvindbaar. Evenals Taghi zal hij zo snel mogelijk naar Nederland worden overgebracht. Hij zal vrijwel zeker in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught worden geplaatst, de zwaarst beveiligde penitentiaire inrichting van het land.

Marengo

Razzouki wordt verdacht van onder meer het, samen met Taghi, aansturen van vele liquidaties. Hij is in het proces Marengo formeel aangeklaagd voor het leiden van een criminele organisatie met onderwereldmoorden als oogmerk, en bijvoorbeeld het aansturen van de liquidatie van de Utrechtse Montenegrijn Ranko Scekic op 22 juni 2016 in Utrecht en de moord op misdaadblogger Martin Kok, op 8 december 2016 in Laren.

Ook zou hij de poging hebben aangestuurd Kok met een zware bom onder zijn auto op te blazen op 2 juli 2016, bij restaurant Klein Kalfje aan de Amstel, in Amstelveen. In de weken nadat die bom was ontdekt en de aanslag was verijdeld, zouden Saïd Razzouki en zijn jongere broer Mohamed (38) weer aan kroongetuige Nabil B. om semtex hebben gevraagd, zo heeft die de recherche verteld. Saïd Razzouki zou een semtexbom van afstand met een telefoon tot ontploffing willen laten brengen.

Blunder

Razzouki zou het moordplan hebben aangestuurd voor Khalid ‘Imo’ H. in januari 2017 in Utrecht-Overvecht.

Op 12 januari werd Hakim Changachi daar door een blunder doodgeschoten, omdat hij voor ‘Imo’ werd aangezien, die in dezelfde flat woonde. Twee dagen later zag doelwit Khalid H. verdachte mannen in een auto bij de flat. Hij belde de politie, waarna die na een wilde achtervolging enkele Amsterdammers kon arresteren die zwaarbewapend op weg moeten zijn geweest om H. alsnog te liquideren.

Voor die laatste twee zaken, in Overvecht, zijn Amsterdamse uitvoerders veroordeeld tot zware celstraffen, oplopend tot 26 jaar.

Saïd Razzouki moet levenslang vrezen. Het op het oog overweldigende bewijs komt vooral uit versleutelde maar onthulde PGP-emails (Pretty Good Privacy), waarin zeer openlijk over onderwereldmoorden wordt ‘gesproken’, plus de verklaringen van kroongetuige Nabil B.

Op 27 en 28 februari en 6 maart zijn weer inleidende zittingen in Marengo. Op die zitting in maart zal Ridouan Taghi waarschijnlijk voor het eerst in het openbaar verschijnen. Of Saïd Razzouki dan al zal zijn overgeleverd, is de vraag.

Kalmer dan Taghi, maar niet minder kwaadaardig

Saïd Razzouki (47) wordt beschouwd als de ogenschijnlijk bedaagdere rechterhand van de bloeddorstige en impulsieve Ridouan Taghi. Dat maakt hem niet per se minder gevaarlijk. Lees hier zijn hele profiel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden