A9 vijf dagen dicht vanwege opening Gaasperdammertunnel

Van woensdagavond 22.00 uur tot zondag 13.00 uur is de A9 tussen de knooppunten Holendrecht en Diemen in beide richtingen gesloten. Er wordt dan de laatste hand gelegd aan de Gaasperdammertunnel, die zondag opengaat.

Het Parool
De Muiderbrug, knooppunt Diemen en het AmsterdamRijnkanaal. Beeld ANP
De Muiderbrug, knooppunt Diemen en het AmsterdamRijnkanaal.Beeld ANP

Ook de S112 zal tussen de Karspeldreef en de Langbroekdreef afgelsoten zijn. Verkeer wordt omgeleid via de A10, de A4 en de A2, wat een half uur langer vertraging kan opleveren. Zondag 5 juli gaan vanaf 13.00 uur de eerste rijstroken van de nieuwe Gaasperdammertunnel officieel open. De tunnel wordt 3 kilometer lang, met een park op het dak.

Door de aanleg van de tunnel neemt de capaciteit toe voor weggebruikers, maar het moet ook de leefbaarheid voor omwonenden verbeteren: het zorgt voor een behoorlijke vermindering van het geluid in aangrenzende wijken. De reistijd voor automobilisten wordt waarschijnlijk iets korter.

Duurste wegenproject ooit

De tunnel is de langste landtunnel van Nederland en met met vijf buizen ook een van de breedste. De twee buitenste buizen hebben elk drie rijstroken ten westen van de S112 en twee rijstroken ten oosten ervan. De binnenste buizen hebben elk twee rijstroken plus nog een ruimtereservering voor een derde rijstrook. De middelste buis is een enkelstrooks wisselstrook.

De Gaasperdammertunnel is een onderdeel van het tracébesluit Schiphol - Amsterdam - Almere, dat een grootscheepse uitbreiding van de A1, A6, A9 en A10 omvat. Dit project is in 2006 opgestart toen bleek dat een directe verbinding tussen de A6 en A9 politiek niet haalbaar was. Het is het grootste en duurste wegenproject ooit uitgevoerd in Nederland, met een kostprijs van 4,5 miljard euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden