9 jaar cel geëist tegen vader voor ontvoering Insiya naar India

De officier van justitie eiste woensdag een gevangenisstraf van negen jaar tegen Shehzad Hemani (41) wegens ontvoering van zijn destijds tweejarige dochter Insiya in 2016. De in India woonachtige Hemani was niet bij de zaak aanwezig. Het is het OM niet gelukt hem naar Nederland te krijgen waardoor de zaak bij verstek is behandeld.

Hanneloes Pen
De ontvoerde Insiya. Beeld ANP
De ontvoerde Insiya.Beeld ANP

Tegen de neef van Hemani, Imran S. (36), die ook terecht staat wegens ontvoering van het meisje, is een gevangenisstraf geëist van vier jaar. Ook hij was niet bij de rechtszaak aanwezig. Eerdere uitvoerders van de kidnap kregen celstraffen tot ruim vier jaar.

“Hemani, die geen gezag over zijn dochter heeft, is de opdrachtgever. Hij is het brein, de financierder en de uitlokker van de ontvoering. Hij ging op zoek naar mensen die hem konden helpen,” aldus de officier van justitie. Het gaat om een zorgvuldig geplande ontvoering waarvoor een draaiboek was gemaakt en waarbij verschillende teams ‘van over de hele wereld’ waren betrokken, zoals een observatieteam en ‘ophaalteam’. Operatie Barney werd het ontvoeringsplan genoemd. De kidnappers werden, aldus het OM, door Hemani voor hun medewerking betaald.

Nachtmerrie

“Hemani ging niet over één nacht ijs. Hij moest en zou Insiya hebben,” aldus de officier. “Het is onduidelijk hoe het met Insiya gaat. Bij Nadia Rashid en haar familie is er geen dag dat ze niet aan Insiya denken. Het is een nachtmerrie voor hen. Er is ook schade voor Insiya. Ze hebben een kind hun moeder afgenomen en een moeder haar kind. Het lijkt de vader meer te gaan om het schaden van de moeder dan om het belang van Insiya.”

Insiya werd op 29 september 2016 uit de woning van haar oma in Watergraafsmeer ontvoerd door een team van zeven mensen. Haar vader nam haar vervolgens mee naar India. De moeder van het meisje, Nadia Rashid, heeft haar dochter slechts enkele keren via Skype kunnen zien.

Moeder Insiya: ‘Zorg dat ze thuiskomt’

Na afloop gaf Nadia Rashid een statement aan de pers. “Een hoofdstuk is afgesloten maar het boek is niet uit. De regering moet zich beter inspannen om Insiya terug te krijgen. De Nederlandse rechter is er duidelijk over. Ze moet onmiddellijk terug. Zorg dat ze thuiskomt, zou ik willen zeggen tegen de ministers. Ik kijk uit naar haar terugkomst.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden