Amsterdam Bewaar

8 jaar cel voor wurgen van man in bootje Hobbemakade

8 jaar cel voor wurgen van man in bootje Hobbemakade
© ANP

De rechtbank in Amsterdam heeft een 46-jarige man veroordeeld tot 8 jaar cel voor het wurgen van een man in een bootje aan de Hobbemakade in 2012.

Het slachtoffer, een 51-jarige Pakistaanse man, werd op 29 juli 2012 dood gevonden in het kajuitbootje waarop hij woonde. Een half jaar later kon er dankzij gevonden dna op het lichaam van het slachtoffer een verdachte worden aangehouden. 

Die verdachte kwam tijdens zijn voorlopige hechtenis weer op vrij voeten, omdat er twijfel ontstond over de doodsoorzaak van de man. Nieuw onderzoek wees in 2015 echter uit dat het wel degelijk om een misdrijf ging, waarna de eerder opgepakte verdachte alsnog werd vervolgd. 

Tbs
Volgens de rechtbank staat nu vast dat hij het slachtoffer inderdaad heeft gewurgd. Volgens getuigen trokken de twee mannen vaker met elkaar op en woonden zij samen op het bootje. De man heeft nooit verteld waarom hij zijn vriend dit aan heeft gedaan, iets wat de rechtbank hem ernstig aanrekent. 

Het Openbaar Ministerie had ook tbs tegen de man geëist, maar de rechter zegt daar niet over te kunnen beslissen omdat er geen recent onderzoek is naar het gedrag van de verdachte. Hij is wel in 2013 onderzocht in het Pieter Baan Centrum, maar toen is geen tbs geadviseerd.

Spoorloos
De man opnieuw onderzoeken is lastig, omdat hij op dit moment spoorloos is. Hij heeft geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Hij staat op dit moment gesignaleerd in de politiesystemen om hem alsnog in de cel te krijgen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.