8,2 miljoen euro voor bestrijding Japanse duizendknoop

Amsterdam opent de aanval op de Japanse duizendknoop. Het stadsbestuur maakt 8,2 miljoen euro vrij voor de bestrijding van de snel groeiende plant die op steeds meer plekken in de stad voor problemen zorgt.

Patrick Meershoek
De Japanse duizendknoop. Beeld Lin Woldendorp
De Japanse duizendknoop.Beeld Lin Woldendorp

Volgens een recente inventarisatie komt de duizendknoop op ongeveer driehonderd plekken voor, bij elkaar meer dan twaalf voetbalvelden. Bij de gemeente komen steeds meer meldingen binnen van nieuwe waarnemingen.

Het grote probleem is de groeikracht van de zogeheten invasieve exoot. Zowel onder als boven de grond groeit de plant razendsnel, waarbij hij zich ook door nauwe openingen en scheuren wurmt. Dat kan leiden tot grote schade aan woningen, kademuren en rioolbuizen.

In Amsterdam zijn dertien plekken bekend waar de duizendknoop schade heeft aangericht aan gebouwen en constructies. In een monumentaal pand in de binnenstad groeit de plant in de funderingen. De kosten van verwijdering en herstel bedragen 300.000 euro.

De bestrijding moet de duizendknoop in de komende jaren beheersbaar maken en verder verspreiding voorkomen. Amsterdam heeft zich aangesloten bij een landelijke werkgroep die overleg voert over de verschillende manieren van bestrijding.

Die bestrijding moet ook duurzaam gebeuren. In Amsterdam zijn geen chemische middelen toegestaan bij de bestrijding van overlastgevende planten en dieren. Het beste kan de plant met wortel en al worden uitgegraven, maar dit is kostbaar en arbeidsintensief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden