PlusAchtergrond

72-jarige huurder verwijderd uit voormalig kraakpand Tetterode

null Beeld Google Street View
Beeld Google Street View

Een 72-jarige huurder moet het voormalige kraakpand Tetterode verlaten. De man, sinds 1990 woonachtig in het gebouw, lag al jaren overhoop met de bewonersvereniging van het pand.

Sam de Graaff

Kern van het geschil: de huurprijs. Tetterode, een voormalige fabriek aan de Bilderdijkstraat in West, werd in 1981 gekraakt. Vanaf 1986 valt het complex onder woningcorporatie Het Oosten, nu Stadgenoot. Destijds werd er een bijzondere huurconstructie afgesproken: de bewoners hoefden niet meer huur betalen dan de woningcorporatie kwijt was aan kosten.

Een sympathiek initiatief, dat jarenlang prima werkte. Tot er twijfels ontstonden over het geïnde bedrag. Lag dat niet te hoog? De 72-jarige huurder, een ingenieur met een verleden bij onder meer Rijkswaterstaat, vond van wel. Hij berekende dat Stadgenoot 1,1 miljoen euro te veel zou hebben ontvangen – geld dat volgens hem toebehoorde aan de huurders. Een commissie onder leiding van professor André Thomsen van de TU Delft concludeerde in 2016 dat er inderdaad te veel huur in rekening was gebracht, maar kwam - voor een latere, kortere periode - uit op een bedrag van ruim 500.000 euro.

De huurder liet het er niet bij zitten. Hij bleef protesteren, onder meer via brieven aan de wethouder, de Kamer van Koophandel en woningcorporatie Stadgenoot. Daarmee schond hij echter een eerder gemaakte afspraak uit 2015. De man had beloofd geen commentaar meer te leveren op bewonersvereniging Ruimschoots. Dat deed hij dus wel, omdat hij vond dat de vereniging te laks was tegenover woningcorporatie Stadgenoot: ze hadden de eerdere jaren niet laten onderzoeken.

Forse reprimande

De rechter legde hem vervolgens in 2018 een algeheel verbod op om zich nog uit te laten over de bewonersvereniging. Op het schenden hiervan stond een forse reprimande: beëindiging van het huurcontract. Buitensporig, meent Henri Sarolea, advocaat van de huurder. Doordat zijn cliënt de kaken stijf op elkaar moest houden – hij zou ook geen positief commentaar mogen leveren – is de vrijheid van meningsuiting in het geding, meent hij. “Dit is een bizarre inmenging in wat mijn cliënt mag zeggen.”

Harmen Meijerink, die de bewonersvereniging Ruimschoots bijstaat, ziet het anders. “Hij is niet vatbaar voor argumenten,” zegt de advocaat over de huurder. De kern volgens Meijerink: de bewoner stelde niet alleen dat er geld mist, maar dat het bewust is achtergehouden. En bij die beschuldiging is er algauw sprake van laster. “De hele zaak is heel vervelend, maar de huurder hield maar niet op.”

De huurder overtrad het hem door de rechter opgelegde verbod meerdere keren. Vrijdag vond daarom de uitzetting plaats, maandag zijn de laatste spullen verwijderd. De 72-jarige huurder verblijft nu bij vrienden, vertelt advocaat Sarolea, maar de man is er kapot van. “Zijn ‘zijn’ is hem afgenomen.”

Voor de huurder is er nog hoop in de vorm van een zogeheten bodemprocedure. Daarin wordt alles nogmaals bekeken. Maar Advocaat Meijerink en zijn cliënt Ruimschoots denken dat het voor iedereen het best is als de huurder definitief vertrekt. “Het is net als met een stukgelopen huwelijk: er moet iemand weg. Dat is tragisch, maar het heeft wel z’n verklaring.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden