Lijstje

7 tips voor het Grachtenfestival

Het Parool
3Violas op het Grachtenfestival in 2019. Beeld Melle Meivogel
3Violas op het Grachtenfestival in 2019.Beeld Melle Meivogel

Femke Halsema, burgemeester

“De afgelopen maanden waren moeilijk voor onze stad en de crisis is nog niet voorbij. Er is door heel veel mensen hard gewerkt om de crisis te beheersen en mensenlevens te redden. Wat het leven voor veel mensen de moeite waard maakt, werd noodgedwongen ongelooflijk beperkt. ­Allereerst het contact met familie en vrienden. Ook de troost, het plezier en de hoop die kunst en cultuur kunnen bieden, hebben we voor een groot deel moeten missen. De klappen die de sector nu krijgt, raken Amsterdam in het hart. Het is fantastisch dat het Grachtenfestival een vorm heeft gevonden om talent ook dit jaar een podium te bieden en de stad op een ontspannen manier van muziek te laten genieten. Ik hoop dat u zich zult laten meevoeren op de betoverende klanken van het Grachtenfestival.”

Dieuwertje Blok, presentatrice Earbites

“Wat heerlijk dat het Grachtenfestival doorgaat. Jammer dat er minder mensen écht dichtbij kunnen zijn, maar gelukkig is op Radio 4 elke dag de talkshow Earbites. Zo kan iedereen meegenieten van al dat fantastische muziek­talent. Ik verheug me op alle programma’s van Emmy Storms. Ze combineert moeiteloos muziekstijlen en zit nergens vastgeroest. Met wilde gretigheid doet ze wat ze wil zonder zich aan allerlei verwachtingen te conformeren.”

Floris Kortie, presentator Podium Witteman en programmeur

“Ik ga sowieso naar Duo Zeffiretti. Na het winnen van het Grachtenfestival Conservatorium Concours waren ze bij Podium Witteman. We waren gelijk om! Het is speels, haast theatraal. Guy kust het klavecimbel tot leven en Mayaan is een charmante en verleidelijke frontman. Heerlijk!”

Tamar Brüggemann, directeur Wonderfeel

“Calliope Tsoupaki, Componist des Vaderlands, schreef voor het project Festivals for Compassion Thin Air. Dit is gedeeld door vele festivals in Europa. Geweldig dat ook het Grachtenfestival deelneemt en bijdraagt aan de diversiteit door 3Violas uit te nodigen dit stuk uit te voeren.”

Sophie de Lint, directeur De Nationale Opera

“Het Grachtenfestival is al jaren een bakermat van jong talent – altijd in originele verbinding met Amsterdam en zijn inwoners. Ik ben dan ook heel blij en trots dat onze jonge artiesten uit De Nationale Opera Studio zullen optreden tijdens deze bijzondere editie van het festival!”

Maru Asmellash, creatief ondernemer The New Originals

“Ik kijk uit naar het concert van Velvet Plaza, een belofte van Amsterdam, met klanken die doen denken aan West- Afrika, met een melancholische 60’s- en 70’s-sfeer en gospelsounds.”

Gershwin Bonevacia, stadsdichter van Amsterdam

“Als je vernoemd bent naar componist George Gershwin, moet je haast wel een fan zijn van jazzmuziek. Mijn tip is dan ook: ga lekker van jazz genieten! De talentvolle band Smandem wil je niet missen. Misschien zie ik je daar wel.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden