Nieuws

7 scholen verliezen subsidie door te hoge ouderbijdrage

Zeven Amsterdamse basisscholen hebben geen subsidie ontvangen van de gemeente omdat ze een te hoge ouderbijdrage vragen. Onderwijswethouder Marjolein Moorman bepaalde vorig jaar dat die bijdrage niet hoger mag zijn dan 225 euro.

Sam de Graaff
Wethouder Marjolein Moorman. Beeld Hollandse Hoogte/ANP
Wethouder Marjolein Moorman.Beeld Hollandse Hoogte/ANP

Dat schrijft Moorman in een brief aan de gemeenteraad. Het gaat om zeven scholen, die vallen onder zes schoolbesturen: ASVO, Stichting Cornelis Vrij, Stichting Openluchtscholen, Schoolvereniging Willemspark, Cheider en JBO.

Zeven andere schoolbesturen verlaagden de bijdrage op verzoek van de gemeente en ontvingen alsnog een subsidie: Stichting Geert Grootte, Esprit, Stichting AMS, Peetersschool, HVL, BMS en Amos.

Met de ouderbijdrage worden activiteiten betaald die een school niet vanuit de rijksbijdrage kan betalen. Wordt die bijdrage te hoog, dan kan dat ervoor zorgen dat leerlingen niet mee kunnen doen aan speciale activiteiten, zoals schoolreisjes.

Maximumbedrag

Van een dergelijke ongelijke situatie kan en mag er in Amsterdam geen sprake zijn, oordeelde Moorman (PvdA) vorig jaar. Geen enkele ouder kiest immers voor een school waar zijn of haar kind uiteindelijk niet mee kan doen aan alle activiteiten. De wethouder bepaalde een maximumbedrag van 225 euro om alle scholen aantrekkelijk te houden voor zo veel mogelijk kinderen. “Elke school moet voor ieder kind toegankelijk zijn zonder drempels aan de voorkant.”

De zes schoolbesturen die geen subsidie ontvangen, konden nog een zogeheten ‘zienswijze’ indienen waarin ze beargumenteren waarom de subsidiestop niet op hen van toepassing is. Alle zes de schoolbesturen hebben van dat recht gebruikgemaakt, maar zonder succes. De verzoeken werden afgewezen. Wel kunnen de schoolbesturen nog een bezwaar- en beroepsprocedure aanspannen tegen de gemeente.

De meeste Amsterdamse basisscholen vragen overigens een ouderbijdrage die niet hoger ligt dan 90 euro. Vijftien scholen vragen een bijdrage van tussen de 112 en 225 euro. Vier scholen vroegen helemaal geen bijdrage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden