Amsterdam Bewaar

63graden Foodbar is een woonkamer waar je lekker wordt verwend

63graden Foodbar is een woonkamer waar je lekker wordt verwend
© Mats van Soolingen

In de rubriek A-locatie uit de PS van de Week lichten we elke week de beste plekken van de stad voor je uit. Deze week: 63graden Foodbar.

We zijn Italiaans georiënteerd, zonder een echte Italiaan te willen zijn

Woestduinstraat 63
020-3705 028
www.63graden.nl

De bewoners van de Woestduinstraat (Zuid) zouden ongetwijfeld graag willen dat 63graden Foodbar een goed bewaard geheim blijft. Dit lieve tentje, dat gerund wordt Tjo-Kwan Lew (37) en Klaartje van den Dool (35), is één van de weinige in zijn soort in dit deel van de stad.

De twee zijn geen horecamensen van origine, maar weten precies wat ze willen. Van den Dool: 'Onze Foodbar moet een verlengde van de woonkamer zijn, waar je lekker verwend wordt.'

Het aantrekkelijkst is de kaart en dan vooral de bijbehorende prijzen. Denk aan venkelrisotto met gamba's afgeblust met limoncello voor €14,50. Of een gegrilde steak met geroosterde herfstgroenten en gorgonzolaboter voor €16,50. Er staat altijd een pasta op de kaart voor €12,50 en voor een plankje antipasti, voor twee personen, betaal je €15.

Vriendinnen
Omdat Van den Dool, de kok, vaak dezelfde mensen terug zag komen en het leuk vond om hen niet elke keer hetzelfde voor te zetten, verandert de kaart wekelijks. 'We zijn Italiaans georiënteerd, zonder een echte Italiaan te willen zijn.'

De sfeer is prettig kalm. Lew en Van den Dool maken een praatje met een vaste gast - 'Wanneer neem je je kinderen nou eens mee?' - en Lew probeert zo subtiel mogelijk voorbijkomende buurtgenoten te vertellen dat ze toch echt vol zitten.

Het interieur is simpel, maar overal hoort een verhaal bij. Bijzonder is de tafel in het midden van de zaak; een oude achterdeur van 130 jaar oud van Klaartjes vader. De vriendinnen verbouwden de bruine kroeg die eerst op het hoekje zat. Lew: 'Alles hier is zelf gedaan, tot elk schroefje aan toe.'

Het is even geduld hebben voor een avondje 63graden Foodbar, want vanaf aanstaande maandag tot en met 7 januari gaan ze dicht. Van den Dool: 'Wel geven we een oud-en-nieuwfeest, zonder kaartverkoop en gedoe. Wie zin heeft in een lekkere gin-tonic, die komt maar gewoon.'