PlusTen Slotte

61 jaar AFC-lid, maar of Herman Fritzsche (1938 – 2020) er ooit voetbalde?

61 jaar was Herman Fritzsche, die vrijdag op 81-jarige leeftijd aan de gevolgen van COVID-19 overleed, lid van de Amsterdamse voetbalclub AFC. Hij was er onderdeel van diverse commissies, fungeerde als scheidsrechter en was bovenal een van de gezelligste gasten in de kantine. Maar of hij ooit zelf voetbalde?

Stefan Raatgever
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Zijn clubvrienden moeten even over die vraag nadenken. “Ja, toch wel,” weet Wim Crouwel, met wie Fritzsche lid was van een AFC-gelieerde senioren golfsociëteit. “Herman was lid van 2 voor 12, een illuster clubje met oud-voetballers uit het twaalfde elftal. Maar zijn actieve voetbaljaren lagen ver achter hem.’’

Dat maakte Fritzsche in het geheel niets uit, zegt vriend Berry Coelho, die ook wel eens mee ging golfen. “Herman enthousiasmeerde de boel. We speelden op verschillende banen rondom Amsterdam, maar die clubs moesten van Herman eigenlijk maar aan één voorwaarde voldoen: je moest er goed kunnen eten en drinken. ‘De lunch achteraf is het belangrijkste,’ zei hij vaak.”

Het was een houding die hij rondom de voetbalvelden van AFC ook tentoonspreidde, vertelt voorzitter Ad Westerhof. “Als de wedstrijden niet doorgingen, vond hij dat ook best. Hij kwam om lol te maken. Ik heb die man werkelijk nooit chagrijnig gezien.”

Zijn golfvrienden spreken van een ‘joviale en gulle man’ die ‘de gein aan zijn broek had hangen’. Crouwel: “Herman deed overal het licht uit. AFC was een soort thuis voor hem. Hij was een echte vriendenman. Met een groepje gelijkgestemden een glaasje drinken, dan was hij in zijn element.” Coelho: “Als Herman erbij was, gebeurde er wat. Hij was ook vaste klant van café Oosterling in de Utrechtsestraat. Ik ging wel eens mee, maar merkte al snel dat Herman veel beter tegen drank kon dan ik.”

Fritzsche, zoon van een Duitse vader en een Nederlandse moeder, was zijn leven lang werkzaam in de autospuiterij en uitdeukerij die zijn vader dreef in de Gerard Doustraat. Fritzsche nam de zaak later over. ‘De beste in Amsterdam,’ zei hij zelf altijd volgens Crouwel. “En ik geloof ook dat dat klopte. Je kon altijd wat met hem ritselen.” Fritzsches zoon Tim werkte ook lang in het autoschadebedrijf dat inmiddels als onderdeel van de keten ASN in Duivendrecht is gevestigd.

Fritzsche, grootvader van een kleinzoon, werd na een halve eeuw lidmaatschap van AFC tot Ridder van de club geslagen. Hij was herstellende van een ziekenhuisingreep toen hij vorige week besmet raakte met het coronavirus. Hij overleed na een kort ziekbed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden