550 ‘grotendeels betaalbare’ woningen in nieuwe wijk Bijlmer-Oost

In het nieuwe bestemmingsplan is ruimte voor 550 woningen, waarvan een kwart sociale huur zal zijn.  Beeld Gemeente Amsterdam
In het nieuwe bestemmingsplan is ruimte voor 550 woningen, waarvan een kwart sociale huur zal zijn.Beeld Gemeente Amsterdam

In de E-buurt in Zuidoost worden komende jaren 550 nieuwe woningen gebouwd. De huizen zijn voor een groot deel bedoeld voor starters en middeninkomens, belooft de gemeente.

Marlie van Zoggel

Deze week werd het bestemmingsplan vastgesteld. Met de bouw van de nieuwe woonbuurt in Bijlmer-Oost wil de gemeente ruimere woningen voor Amsterdammers ‘toegankelijk en betaalbaarder’ maken.

In het bestemmingsplan is ruimte voor 550 woningen, waarvan een kwart sociale huur. Ongeveer de helft zijn middeldure koopwoningen en het laatste kwart bestaat uit duurdere koopwoningen. De nieuwe wijk belooft een mix te worden van hoogbouw, appartementengebouwen, eengezinswoningen en een kavel waar particuliere bouwgroepen woningen op kunnen bouwen.

Daarnaast moet aan de Elsrijkdreef een ‘levendig buurtplein’ ontstaan. Er is 1200 vierkante meter beschikbaar voor winkels en maatschappelijke voorzieningen.

De gemeente besloot eerder voor dit jaar geen nieuwe bouwinitiatieven meer aan te nemen in Zuidoost, omdat het vanwege de coronacrisis moet bezuinigen. “Die maatregel geldt echter alleen voor nieuwe projecten,” benadrukt een woordvoer van wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ordening). “Vandaar dat deze, en andere al bestaande bouwplannen, gewoon doorlopen.”

Energieneutraal

In de nieuwe wijk ligt de nadruk op groen, zegt wethouder Van Doorninck. “In de E-buurt komen er veel nieuwe woningen bij. Maar we zorgen dat het ook een compleet stuk stad wordt, met genoeg ruimte voor voorzieningen en groen. Bijzonder in dit plan is dat het groen niet alleen bestaat uit bijvoorbeeld een grasveldje, maar ook uit een moestuin en fruitbomen, waarbij betrokkenheid van de buurt een heel belangrijk onderdeel wordt.” De nieuwbouw wordt gasloos en energieneutraal opgeleverd.

Rochdale start eind 2022 met de bouw van de sociale huurwoningen. De woningcorporatie wil deze woningen reserveren voor huurders uit Zuidoost van wie de huurwoning gerenoveerd wordt. De huurders krijgen dan de optie om te verhuizen naar de E-buurt, in plaats van na de renovatie terug te keren naar hun oorspronkelijke woning.

De bouw van de marktwoningen staat gepland voor de tweede helft van 2023.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden