5000 kilo aardappelen naar gezinnen in nood

Vijfduizend kilo aardappelen die ligt te verpieteren bij boeren rondom Amsterdam, gaat donderdag naar gezinnen die het vanwege de coronacrisis extra moeilijk hebben.

Herman Stil
Eric Traa van Rabobank en Amsterdammer van het Jaar Abdelhamid Idrissi bij stapels maaltijdboxen. Beeld Rabobank Amsterdam
Eric Traa van Rabobank en Amsterdammer van het Jaar Abdelhamid Idrissi bij stapels maaltijdboxen.Beeld Rabobank Amsterdam

Waar de coronacrisis al niet toe kan leiden. Een verbond van horecamensen, winkeliers, een worstenmaker, de Amsterdammer van het Jaar en Rabobank Amsterdam had twee weken nodig om het project van de grond te krijgen. “Op deze vruchtbare bodem van deze ellendige crisis ontstaan prachtige initiatieven,” zegt Barbara Baarsma, directeur van Rabobank Amsterdam.

“Toen de horeca acuut dicht ging, zijn allerlei ondernemers die normaliter voedsel aan cafés, restaurants en consumenten leveren meteen gaan nadenken over alternatieven. Zoals de maaltijdbox die Samuel Levie en Support your locals hebben opgezet of het Verspakket van acht ondernemers in de Utrechtsestraat. Wij brengen zulke initiatieven graag in contact met onze klanten, zodat ze gemakkelijker van de grond komen. Samen hebben we Supportyourlocalsnl.nl landelijk opgezet. Met vijftig andere vergelijkbare plannen in het hele land.”

“We hebben als Rabobank ook een forse hoeveelheid maaltijddozen gekocht. Die brengen we in samenwerking met het Rode Kruis naar daklozen en gezinnen die niet op de radar staan van de voedselbank.”

Acute nood

Zo kwam de gelegenheidscoalitie in contact met Abdelhamid Idrissi. De Amsterdammer van het Jaar kent via Studiezalen, cursussen voor kinderen uit kansarme gezinnen, genoeg schrijnende gevallen in de stad. “Hij weet waar de armoede zit,” zegt Eric Traa, bestuurder van het Rode Kruis en Rabobankmedewerker. “Hij noemt zo tweehonderd gezinnen in acute nood. Dat zijn niet altijd gezinnen die de Voedselbank of andere hulp weten te vinden.”

Met de agrarische wortels onder de Rabobank was een link snel gelegd. “Onze man bij Rabobank die de agrosector doet, vertelde me dat er een miljard kilo aardappelen ligt te verpieteren in Nederland omdat de export stilligt. Een deel daarvan ligt in ons ommeland. En dat terwijl hier hongerige monden zijn.”

Uien en wortels

Met relaties van de bank en ondernemersorganisatie Oram, die gratis een loods van 25.000 vierkante meter in het Havengebied regelde, is in twee weken een hele organisatie opgezet. “Vrijdag komt er een grote bulk aardappelen van Flevofood uit Lelystad naar de loods,” zegt Traa.

“Van daaruit gaan we die gezinnen van voedsel voorzien. Niet alleen met aardappelen, maar ook met wortels, tomaten, uien. Het zijn dozen van 23 tot 30 kilo. Daar kan een gezin lang mee voort. Er is een ondernemer, Motion Transport, die gratis vrachtwagens en bussen beschikbaar stelt om ze te verspreiden.”

Weeffouten

“Ons doel is om dit soort initiatieven door te zetten,” zegt Baarsma. “Ik denk dat deze crisis bij uitstek een kans is om weeffouten uit ons economisch systeem te krijgen. Eén daarvan is dat ons eten van te ver weg komt. Onze voedselketen is wereldwijd geworden. Die lange keten maakt ons extra kwetsbaar voor dit soort crisis. Daardoor zie je tekorten ontstaan, prijzen stijgen, mensen die buiten de boot vallen, hamstergedrag.”

“Dit leert ons die balans opnieuw te doordenken. Dit is een mooie kans dit opnieuw in te richten. Hoe korter de keten, des te minder schakels, des te minder partijen er tussen zitten en een graantje meepikken. We willen deze crisis gebruiken om de boeren, leveranciers en consument te beïnvloeden. Zodat we in het vervolg voedsel uit de omgeving naar Amsterdam naar Amsterdammers kunnen blijven brengen.”

Klaar voor de opvang

Uit het coronaverbond komen niet alleen voedselinitiatieven voort. Ook de Amsterdamse hotellerie loopt zich, ondanks de grote problemen waarin het verkeert, warm voor hulp aan mensen die dat het hardste nodig hebben

“Drie weken geleden las ik in Het Parool over de enorme problemen in de ziekenhuizen,” zegt hotelier Hans Meyer van Zoku. “Wij zagen al dat het aantal gasten enorm terugliep. We zijn ons gaan afvragen hoe we onze overcapaciteit kunnen gebruiken om die enorme problemen in de zorg op te vangen.”

“We hebben met Horeca Nederland, Rabobank, het Rode Kruis en zorgkoepel Sigra mensen bij elkaar gebracht, hoteliers benaderd wat ze kunnen betekenen,” zegt Meyer. “Als het niet nodig is: prima. Maar anders staan we klaar, als je straks hotels nodig hebt voor lichte zorg, of voor de opvang van daklozen of vrijwilligers die ondergebracht moeten worden.”

De hotels wachten nu op groen licht. “Wij zijn nu bezig met de beoordeling van hotels die zich aanbieden,” zegt directeur Saskia Schalkwijk van Sigra. “Het vergt nog wel iets van hun organisatie, zeker als er ook gewone hotelgasten zijn. Het moet wel afgeschermd zijn en personeel moet liefst niet rondlopen.”

Zorgmedewerkers

“Het is in principe niet de bedoeling dat er zieke mensen komen, maar wel om mensen die met besmette patiënten werken. Zorgmedewerkers of Defensiepersoneel uit een andere regio dat hier aan het werk gaat. Mensen die te moe zijn om te forensen. Of personeel dat thuis kwetsbare mensen heeft zitten en niet het risico wil lopen hen te besmetten.”

“We hebben inmiddels ook de vraag gesteld aan zorg- en welzijnsorganisaties,” zegt Schalkwijk. De behoefte aan opvang is op dit moment nog niet heel groot, maar ik hoor uit de zorg dat men zeker niet uitsluit dat die vraag zal komen. Stel dat het volgende week nodig is, dan kunnen we direct schakelen.”

Horeca Nederland peilt, naar aanleiding van een verzoek van burgemeester Femke Halsema, ook bij hotels en bungalowparken in de regio of er animo is om kwetsbare gezinnen op te vangen. “Dat kan om gezinnen gaan met problemen, bijvoorbeeld een kind met adhd of gezinnen die in een heel kleine ruimte op elkaar gepakt zitten,” zegt Eveline Doornhegge van Horeca Nederland Amsterdam. “Die kunnen dan even in een huisje op een bungalowpark op adem komen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden