PlusNieuws
500 woningen op Havenstraatterrein in Zuid mogen definitief gebouwd worden
Er is definitief groen licht voor de bouw van 500 woningen op het Havenstraatterrein (Zuid). De Raad van State heeft woensdag het protest van The British School en andere buurtpartijen afgewezen. De bouw zou in 2027 klaar moeten zijn.
Na een juridisch traject van een kleine vijftien jaar mag de gemeente dan eindelijk een projectontwikkelaar zoeken voor het Havenstraatterrein. Op de plek achter het Haarlemmermeerstation waar nu oude loodsen staan, komt nieuwbouw. Behalve woningen is er ook ruimte voor een school, winkels en horeca.
Het meeste verzet tegen de plannen van de gemeente kwam van de Museumtram, een organisatie van 120 vrijwilligers die historische trams opknapt, tentoonstelt en aanbiedt voor ritjes. De Raad van State zette in 2019 geleden een streep door het bestemmingsplan, omdat de gemeente nauwelijks rekening had gehouden met de 45 oude trams van de Museumtram die ook op het terrein staan.
Belabberde verkeerssituatie
In 2021 ging de Museumtram akkoord met het voorstel van de gemeente om bijna de helft van de tramruimte in te leveren, maar ook The British School en buurtbewoners tekenden protest aan. The British School vreest met name voor de nu al belabberde verkeerssituatie op het Haarlemmermeercircuit. Elke schooldag zijn er files op de momenten dat ouders hun kinderen bij de school afzetten of ophalen. Alle bezwaren zijn vandaag echter door de hoogste bestuursrechter van Nederland van tafel geveegd. De gemeente zegt de verkeerssituatie te verbeteren.
Het jarenlange juridische getouwtrek rondom het Havenstraatterrein is een voorbeeld van hoe minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting, CDA) de mogelijkheid tot bezwaar tegen woningbouw wil beperken. Dat vertraagt het oplossen van de woningnood. Er wordt te veel rekening gehouden met omwonenden en te weinig met woningzoekenden, vindt De Jonge.
Duurzaamheidseisen teruggeschroefd
Stadsdeelvoorzitter Bart Vink (D66) spreekt na de uitspraak van de Raad van State woorden van gelijke strekking. “Voor de mensen die over een paar jaar in de nieuwe woningen kunnen wonen, is dit goed nieuws. Samen met plannen voor de Zuidas en Schinkelhaven voegen we zo in totaal duizenden woningen toe aan Zuid.”
De gemeente gaat op zoek naar een projectontwikkelaar, waarbij de extra duurzaamheidseisen worden teruggeschroefd. Ook wordt komend jaar het ontwerp voor de openbare ruimte verder uitgewerkt. Daarover volgt een gesprek met de buurt.
Historische spoorlijn
Het Havenstraatterrein ligt achter het Haarlemmermeerstation, dicht bij het Vondelpark. Het is het eindstation van een historische spoorlijn vanuit Amsterdam naar Amstelveen en Mijdrecht.
Omdat het Haarlemmermeerstation tussen 1914 en 1953 nooit veel reizigers wist te trekken, werd het omgevormd tot een goederenstation. Voordat het gasnetwerk in de grond lag, was het Havenstraatterrein een opslagplaats voor de steenkool die in Amsterdamse kachels werd verstookt.
Toen het Haarlemmermeerstation in 1973 geen functie meer had, trok de Museumtram erin. Die toeristenattractie werd aanvankelijk bekostigd door de gemeente. Net als Sail was de Museumtram een festiviteit ter ere van het zevenhonderdjarige bestaan van de stad in 1975.
In 1989 verving de gemeente de NS als grondeigenaar. Behalve de tramorganisatie huizen er nu tal van bedrijfjes aan de rafelrand van de stad: een fietsenmaker, een klavecimbelbouwer, een crossfitgym en een tweedehandswinkel. Zij zullen verdwijnen. De tramorganisatie kan in afgeslankte vorm blijven.