Plus

500 euro compensatie voor Ymerehuurders met loden leidingen

Ymere-huurders met loden leidingen kunnen 500 euro compensatie krijgen. Dat bedrag komt in plaats van een huurkorting waar huurders met een klein inkomen niets aan overhouden, omdat ze in dat geval hun huurtoeslag verliezen.

Bart van Zoelen
In de tuindorpen in Noord liggen veel oude, loden drinkwaterleidingen verstopt onder een woonblok. Beeld Susanne Stange
In de tuindorpen in Noord liggen veel oude, loden drinkwaterleidingen verstopt onder een woonblok.Beeld Susanne Stange

Vooral in de tuindorpen in Noord heeft woningcorporatie Ymere veel te stellen met oude, loden drinkwaterleidingen. Omdat het er honderden zijn en omdat ze vaak verstopt liggen onder een woonblok, gaan er vaak maanden overheen voordat ze worden weggehaald.

Als het langer dan zes weken duurt, kunnen huurders een korting op de huur krijgen. Als er meer dan 10 microgram lood in het drinkwater wordt gemeten, is de huurkorting zelfs 60 procent. Bij de rechter hebben huurders afgedwongen dat wie meer dan 5 microgram lood in het drinkwater heeft ook aanspraak kan maken op een lagere huur, maar dan met een korting van 40 procent.

Maar de vele huurders die vanwege hun lage inkomen huurtoeslag krijgen, zien van die korting vaak niets terug. Huurdersvereniging HYA heeft daarom met Ymere afgesproken dat die huurders ook kunnen kiezen voor een eenmalige vergoeding van 500 euro. Het kan nog wel even duren voordat dit geld wordt overgemaakt, want de Belastingdienst moet de afspraken nog goedkeuren.

Geen schadevergoeding

De HYA heeft anderhalf jaar onderhandeld met Ymere voor een betere deal, schrijft de huurdersvereniging in een persbericht. “Als je huurtoeslag krijgt, heb je vaak niet veel aan een huurkorting,” zegt HYA-voorzitter Peter Weppner.

Ymere benadrukt dat het niet gaat om een schadevergoeding. Dit staat eventuele rechtszaken vanwege de gezondheidsschade die huurders lijden als gevolg van lood in hun drinkwater dus niet in de weg. Vooral voor jonge kinderen kunnen de gevolgen groot zijn. Consequentie van loodvergiftiging kan zijn dat hun IQ minder hoog uitvalt.

Het bedrag van 500 euro is een compensatie voor de hinder die de loden leidingen meebrengen. “Voor kosten die eventueel zijn gemaakt, zoals flessen water en een watertest of voor geleden ongemak,” zegt Weppner. Als de leidingen na een jaar nog niet zijn weggehaald, komt er vijftig euro per maand bij.

Hele woonblokken

Volgens Weppner is het bijkomend voordeel voor Ymere dat huurders die zich weinig zorgen maken over loden leidingen en niet meewerken aan het weghalen ervan met de vergoeding over de streep worden getrokken. Ze verhinderen immers meteen dat het probleem bij hun buren wordt opgelost, omdat in de tuindorpen hele woonblokken zijn aangesloten op dezelfde loden leidingen.

Volgens Ymere is dat niet de achterliggende gedachte van de vergoeding, maar hooguit mooi meegenomen. Het gaat om een handjevol huurders dat niet wil meewerken en volgens Ymere kunnen zij desnoods gemakkelijk gedwongen worden met een juridische procedure.

Eind volgend jaar klaar

Om het compensatiebedrag te krijgen volstaat het voor de huurders om met een geaccrediteerde test aan te tonen dat er te veel lood in het water zit. Daarover lagen huurders vorig jaar met Ymere overhoop, maar bij de Huurcommissie werd afgedwongen dat de meetrapporten van verschillende drinkwaterlaboratoria volstaan.

Ymere heeft beloofd eind volgend jaar klaar te zijn met het weghalen van alle loden leidingen in de tuindorpen van Noord. Omdat de vaart er inmiddels behoorlijk in zit, heeft de woningcorporatie goede hoop eerder klaar te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden