Amsterdam Bewaar

5 topkoks over John Halvemaan: 'Een culinaire voorloper'

Chef-kok John Halvemaan overleed woensdag op 69-jarige leeftijd
Chef-kok John Halvemaan overleed woensdag op 69-jarige leeftijd © Jan van Breda

Vijf topkoks reageren op het overlijden van chef-kok John Halvemaan, die woensdag overleed op 69-jarige leeftijd.

Franco Ferreri (De Nederlanden)

"Het was een heel lieve man. In de 25 jaar dat ik zijn souschef was, leerde hij mij veel meer dan alleen koken. Hij leerde bijvoorbeeld dat je niet alleen boos en serieus hoeft te zijn om iemand het vak te leren. Ik neem een stukje John Halvemaan mee in mijn eigen werk."

Ron Blaauw (Ron Gastrobar)

"Hij stond voor het nieuwe koken. John was stronteigenwijs en een uniek persoon. Veel koks hebben van hem geleerd, hij heeft er veel opgeleid."

Joris Bijdendijk (Rijks)

"Ik keek enorm tegen hem op. John Halvemaan was een voorloper in de Amsterdamse culinaire scene. Ik vind het jammer dat ik in mijn jongere jaren niet voor hem heb mogen werken."

Lucas Rive (Lucas Rive)

"Ik herinner me John Halvemaan als een man die out of the box dacht en deed. Zijn gerechten worden nog altijd nagemaakt. We werden, toen we samenwerkten, ook altijd door hem gestimuleerd om alles te proberen: kooktechnieken, smaakcombinaties. In de keuken hing een plakkaat: ideeën liggen op straat. En dat was waar."

Tim van Grootheest (restaurant Watergang)

"Hij was voor mij een grote leermeester. Hij staat bekend om zijn originele recepten en zijn manier van leidinggeven in de keuken. Je zag hedendaagse kunst terug in zijn gerechten. Ik ben trots op het jaar dat ik met hem gewerkt heb."

Lees ook: John Halvemaan (1950-2019): haute cuisine op klompen