Nieuws

4300 waarschuwingen en 1700 coronaboetes uitgedeeld in Amsterdam

Politie en handhavers hebben tot en met 2 september 1700 boetes uitgedeeld voor het niet naleven van de coronaregels. Daarnaast is er zo’n 4300 keer gewaarschuwd.

Beeld ANP

Dat schrijft burgemeester Femke Halsema als voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland aan de gemeentebesturen. In mei stond de teller nog op zo’n 1300 boetes. Volgens Halsema worden overtreders van de noodverordening in eerste instantie aangesproken, daarna volgt een waarschuwing en tot slot een boete.  

Halverwege augustus kondigde de Veiligheidsregio aan de handhaving in de horeca aan te scherpen. In totaal zijn 3 horecabedrijven en 1 horecaboot gesloten vanwege herhaalde of ernstige overtredingen van de regels. Daarnaast zijn 17 bedrijven gesloten omdat daar clusters van besmettingen zijn geconstateerd. Zo’n sluiting duurt in principe 10 dagen. 

Brononderzoek op orde

Volgens Halsema verloopt het zogenoemde bron- en contactonderzoek weer naar wens. In augustus moest Amsterdam het onderzoek, waarbij de contacten van besmette personen worden nagebeld, inperken omdat GGD-medewerkers de stijging van het aantal besmettingen niet konden bijbenen. Inmiddels is dit weer in orde, door een aanvankelijke daling van het aantal besmettingen en een andere werkwijze bij de GGD. Elke week worden 25 personen opgeleid voor dit werk. 

Het aantal bezoekers aan de stad neemt de afgelopen weken weer toe. Dit blijkt uit het groeiende aantal passagiers op Schiphol, de bezetting van hotels en tellingen in de binnenstad. In de eerste week van Augustus waren Amsterdamse hotelkamers ongeveer de helft van de tijd bezet, tegen 11 procent begin juni. Kamers van vier- en vijfsterrenhotels zijn minder populair. Het aantal bezoekers is nog lang niet op het niveau van het pre-coronatijdperk. Vorig jaar lag de bezettingsgraad rond de 90 procent. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden