Amsterdam Bewaar

40 procent Turken en Marokkanen voelt zich hier niet thuis

Opvallend vindt het onderzoeksbureau ook dat Surinaamse Nederlanders zich ook minder thuis zijn gaan voelen.
Opvallend vindt het onderzoeksbureau ook dat Surinaamse Nederlanders zich ook minder thuis zijn gaan voelen. © anp

Veertig procent van de Turken en Marokkanen voelt zich niet thuis in Nederland. Ze zijn bezorgd over hun kansen op de arbeidsmarkt en ervaren veel discriminatie.

Dat blijkt uit een publicatie van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), waarin het onderzoeksbureau verschillende onderzoeken heeft geanalyseerd, in aanloop naar de komende Tweede Kamerverkiezingen.  

Niet-westerse migranten, en met name hun in Nederland geboren kinderen, zijn volgens de onderzoekers de afgelopen jaren minder positief geworden over hun kansen en het leven in Nederland.

Vooral jongeren van de tweede generatie zijn erg bezorgd over hun kansen op de arbeidsmarkt - en het veranderende maatschappelijke klimaat in Nederland.

Volgens het SCP identificeren Turkse en Marokkaanse jongeren zich vooral met hun herkomstland en het geloof.

Surinaamse Nederlanders
Zij voelen 'onbehagen' over de Nederlandse samenleving en hebben het gevoel de laatste jaren steeds vaker slachtoffer te zijn van discriminatie, zo schrijft het planbureau.

Dit draagt het risico in zich dat groepen zich voor elkaar afsluiten

Sociaal Cultureel Planbureau

Opvallend vindt het onderzoeksbureau verder dat Surinaamse Nederlanders - een groep waarvan de positie in de maatschappij de afgelopen decennia relatief verbeterd is - zich ook minder thuis zijn gaan voelen. 

'Het gevoel van uitsluiting draagt het risico in zich dat groepen zich in toenemende mate voor elkaar afsluiten,' waarschuwt het planbureau.