Amsterdam Bewaar

4,5 jaar cel voor drugshandel en witwassen van bitcoins

4,5 jaar cel voor drugshandel en witwassen van bitcoins
© ANP

De rechtbank in Utrecht heeft twee 24-jarige mannen uit Amsterdam en Utrecht veroordeeld voor grootschalige drugshandel en het witwassen van bitcoins.

De Amsterdammer werd veroordeeld tot 4,5 jaar celstraf. De Utrechter, die het grootste aandeel had in het witwassen in 2014 en 2015, kreeg een gevangenisstraf van zes jaar. 

De mannen stuurden ruim een half jaar lang harddrugs naar verschillende landen. In totaal verhandelden zij tien kilo aan speed en xtc. De drugs werden verkocht op het zogenoemde darknet, een voor leken moeilijk toegankelijk deel van internet en werden betaald met bitcoins.

Vijf miljoen euro 
De Utrechter legde zich, nadat de drugshandel stilviel, toe op grootschalige bitcoinhandel. De Amsterdammer hielp hem daarbij.

De geschatte waarde van de verzilverde bitcoins bedroeg in 2015 ruim vijf miljoen euro. Ook drie anderen werden veroordeeld voor hun aandeel in het witwassen. Twee Utrechtse vrouwen kregen een taakstraf van 180 uur. Een Rotterdamse werd veroordeeld tot een boete van 30.000 euro.