Nieuws

35.000 euro schadevergoeding voor man die gewond raakte bij aanhouding op Amsterdam CS

Een Roemeense man heeft 35.000 euro smartengeld en schadevergoeding ontvangen van de Amsterdamse politie, omdat hij in augustus 2020 gewond is geraakt bij zijn aanhouding op Amsterdam Centraal.

Jesper Roele
Het Centraal Station in Amsterdam. Beeld Getty Images
Het Centraal Station in Amsterdam.Beeld Getty Images

De destijds 27-jarige man werd op 14 augustus 2020 gevraagd ‘zich met zijn fiets uit de IJpassage van het station te verwijderen’, schrijft letselschadebureau JBL&G in een persbericht. Toen dat volgens agenten niet snel genoeg ging werd hij tegen zijn schouder geduwd en werd hij in zijn gezicht geslagen.

Daarna zou de agent hem beetgepakt hebben en ‘door de lucht geslingerd hebben. Daardoor brak de man zijn heup. De man schreeuwde het daarop uit van de pijn, maar de agenten weigerden een ambulance te bellen. Een omstander deed dit wel.

Operatie na heupfractuur

Na het incident wees de politie alle aansprakelijkheid af, zegt het letselschadebureau. Maar na ‘een intern onderzoek van de politie (met analyse van de beschikbare camerabeelden)’ zou volgens het letselschadebureau ‘klip-en-klaar’ blijken dat de agenten de kwestie ook anders hadden kunnen oplossen.

De Amsterdamse politie bevestigt dat de politie 35.000 euro smartengeld en schadevergoeding heeft betaald. Gevraagd naar andere maatregelen zegt de woordvoerder dat ‘er naar aanleiding van deze zaak intern passende maatregelen zijn genomen’, op basis van een onderzoeksrapport van de afdeling Veiligheid Integriteit & Klachten.

Advocaat Wieteke Drummen, die het slachtoffer ook bijstond, heeft daarnaast een artikel 12-procedure gevoerd tegen de politie, ‘omdat het OM weigerde de agent strafrechtelijk te vervolgen’, terwijl die de cliënt had mishandeld, zegt ze. “Die klacht is afgewezen door het Amsterdamse hof, omdat hij wel voorwaardelijk strafontslag heeft gekregen.” De agent werkt volgens de advocaat op dit moment nog bij het Amsterdamse politiekorps.

De man moest na de heupfractuur een operatie ondergaan en had een jaar later nog klachten, volgens JBL&G. De 35.000 euro ‘is zowel materiële schadevergoeding voor de gemaakte extra (medische) onkosten, als smartengeld voor de doorstane schrik, pijn en ellende’.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden